Londonból könnyedén és gyorsan megözelthető a fővárostól 85 km-re észak-nyugatra található híres egyetemváros, Oxford. A híres oxfordi egyetem már az 1200-as évektől létezik, így nem is meglepő ha a város számos, turistákat csalogató látványosságának nagy része az egyetemhez köthető.

alt

A költői ’Álmodó tornyok városa’ elnevezést először a viktoriánus korban élt Matthew Arnold angol költő és kritikus használta a várossal kapcsolatban, utalva az egyetemi épületeinek harmonikus megjelenésére. Ha ezt a harmóniát magunk is szivesen szemügyre vennénk, akkor az University Church of St. Mary the Virgin templom tornyába érdemes felmennünk, ahonnan valóban lélegzetelállító kilátás tárul a szemünk elé.

alt

A városban igen sok látnivalót találhaunk, könnyedén eltölthetünk akár több napot is a nézelődéssel. Azonban ha csak egy napos kirándulást sikerül Oxfordba szervezzünk, akkor a következő látnivalókat lehetőleg ne hagyjuk ki:

  • Radcliffe Camera: neoklasszikus stílusú, kerek kupolás épület, a Radcliffe Tudományos Könyvtár otthona
  • Ashmolean Museum: Nagy-Britannia legrégebbi múzeuma, az Oxfordi Egyetem Természetrajzi múzeuma
  • Sóhajok-hídja: a Hertford kollégium épületeit kapcsolja össze
  • Carfax-torony: egy XII. századi templom maradványa

alt

Londonból vonattal nagyon egyszerűen eljuthatunk Oxfordba, az út alig több mint 1 óra: London Paddington vasútállomás - Oxford vasútállomás