Egy napos kirándulás Londonból: Maunsell Fort

Egy napos kirándulás Londonból: Maunsell Fort

London sok szempontból egy igen élhető város, azonban aki mégis elvágyódik belőle egy rövid időre, annak a környék számtalan lehetőséget tartogat. Ezen lehetőségek sorába tartozik Maunsell Fort is ami a maga nemében páratlan helyszín Londontól nem messze.

Na de mi is ez pontosan? Gyakorlatilag egy tengerre telepített II. világháborús védelmi övezet, mely az esetlegesen betörni készülő német tengeri haderő elől védte volna a Temze torkolatot. A Star Wars filmekből ismerős birodalmi lépegetőkre emlékeztető épületek a tengerbe nyúló magas lábaikon álldogállnak a mai napig, bennük a háború alatt megsemmesítő fegyverekkel felszerelt egységek teljesítettek szolgálatot.

Flaxton, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

A védelmi egység tervezőjéről, Guy Maunseel-ről kapta a nevét és bár 1950-ben visszavonták belőle a haderőt, érdekes története tovább folytatódott, ugyanis kalózrádiókat üzemeltettek a barakkokból, mára azonban jobbára turisták népesítik be a környéket.

Voltak idők amikor egyes őrtornyokra még fel is lehetett egy keskeny lépcsőn mászni, mára azonban mindegyiket lezárták, ugyanis az építmények pusztulása már már igen előre haladott, de azért hajóval még körbe lehet őket nézegetni.

stevecadman, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Hajókázásra a következő lehetőségek adottak:
* X-Pilot rendszeres járat, indulás Queenborough Harbour (ME11 5EL)
* Gréta nevű vitorlással, ami egyebek mellett a Maunsell Fort építmányeit is útba ejti, indulás Whitstable Harbour (CT5 1AB)

Minden egyéb részletet ide kattintva tudhattok meg a látványosságról.

A legegyszerűbben a londoni Victoria pályaudvaron vonatra szállva juthattok el 1.5 óra alatt Queensborough városkába, ahol a pályaudvartól 10 perc séta után a hajó kikötőben lehettek, vagy szintén vonattal ugyaninnen Whitstable állomásra, nagyjából 1 óra 20 perc alatt és 10 perc sétával.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: Hywel Williams / Red Sands Maunsell Sea Fort via commons.wikimedia.org