Egy napos kirándulás Londonból: Canterbury az ősi kelta város

Egy napos kirándulás Londonból: Canterbury az ősi kelta város

A Stour-folyó partján, Kentben fekvő várost elsősorban mint a canterbury-i érsek – Nagy-Britannia anglikán egyházának legmagasabb rangú szellemi vezetője – székhelyét ismerik világszerte.

A város nevét Geoffrey Chaucer 14. századi történetei, a ’Canterbury mesék’ tették halhatatlanná, de kedvező fekvése, püspöki majd érseki központ mivolta miatt, a rómaiaktól kezdve a dánokon és franciákon át az angol belső ellenségig, mindenki elfoglalta és kifosztotta az évszázadok során.

Hányatott sorsa ellenére középkori épületei eredeti formájukban még ma is állnak szerte a városban, a modern üzletetek pedig az eredeti hangulatot és stílust tiszteletben tartva rendezkedtek be az 5-600 éves épületekben. Canterbury minden utcácskája egy darab középkor, a keskeny utcákon, járóköves passzázsokban, sikátorokban mintha megállt volna az idő a 15. században. Vasalt fakapuk, boltívek, terméskövek, és szebbnél-szebb félévezredes épületek kísérik lépteinket a városban.

photo by Idegenvezetés London

Canterburyből indult a világ első menetrendszerű vasútja, s itt fogadta diákjait a legrégebbi angol iskola is, a King's school. A város számos szent püspöke közül számunkra különösen kedves Canterbury Szent Anzelm, róla kapta nevét a magyarországi Pázmány Péter Egyetem piliscsabai campusának Anselmianuma.

Az 1504-ben - 400 év építés után - elkészült hatalmas, katolikus katedrális ma az anglikán vallás Szent Péter Bazilikája. Lenyűgöző gótikus templom, s bár a város a második világháború alatt tíz és fél ezer bombatlálatot kapott, a katedrális csodával határos módon megúszta.

photo by Idegenvezetés London

A városka csodálatos, aki fogékony a történelmi helyszínekre, annak kiemelten ajánlott úticél.

Londonból könnyedén elérhető, 1-1,5 órányi vonatozással:
London Charring Cross / St. Pancras / Victoria vasút állomás - Canterbury vasútállomás

A Canterbury mesék:
II. Henrik angol király parancsára meggyilkolták Thomas Becket Canterbury érseket. Zarándokok csoportja igyekszik a főpap sírjához, hogy lerója kegyeletét. Az út azonban hosszú és unalmas, ezért különböző történetekkel szórakoztatják egymást. Egy idő után a mesék egyre pikánsabbak és kegyetlenebbek lesznek. Kiderül, hogy a derék egyházfiak sem jobbak a deákné vásznánál...

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: photo by Zoltan Tasi on Unsplash