A Blenheim Palace egy gyönyörű lakóház, mely Oxfordshireben található, de természetesen nem csak egy egyszerű lakóházról beszélünk, hiszen ez inkább egy csodálatos 300 éves palota mely szabadon látogatható. Az épület Anglia egyik legnagyobb lakóépülete mely 1705 és 1722 között épült, majd 1987-ben az UNESCO világörökség listájára is felkerült.

alt

A palota eredetileg John Churchill, Marlborough első hercege számára épült amolyan jutalomképpen, elismerve a herceg franciák felett aratott győzelmét. Maga az épület a viszonylag rövid sikereket megélt angol barokk stílusban épült, egyik méltán híres szülötte maga Sir Winston Churchill volt.

alt

A palotát körülvevő több mint 2000 hektáros gyönyörű park az angol tájképi kerttervezés klasszikus példája. A birtok gazdag természeti kincsekben, jelenleg is folyik itt növénytermesztés és állattenyésztés, valamint található itt egy természetes forrásra épült ásványvíz üzem is.

alt

Egy kellemes napot mindenképpen érdemes a birtokon eltölteni, a palotában megcsodálhatjuk a szobákat melyben egykoron a Marlborough család töltötte mindennapjait, valamint a kiszolgáló személyzet helyiségeit is. Természetesen található itt egy Churchill kiállítás is, valamint gazdag festmény gyűjtemény is a pazarul berendezett szobákban.

A belépőjegy felnőtteknek £24.90, gyerekeknek 5 év felett £13.90 de ezzel az egy jeggyel egy egész évre korlátlan számú belépést biztosítanak. A nyitvatartási időket utazás előtt érdemes ellenőrizni ugyanis időnként a palota egy pár napig nem látogatható.

Londonból az alábbi útvonalon juthatunk el a palotához, hozzávetőleg 1.5 óra alatt:
London Paddington vasútállomás - Oxford vasútállomás, itt átszállás az S3-as buszra - palota megálló

A palota honlapja: (http://www.blenheimpalace.com/)