Aki a szokásos országjáráson felül valami sokkal misztikusabb látnivalóra is kíváncsi London környékén, annak mindenképpen figyelmébe ajánlanám az Avebury faluban található neolitikus műemléket, mely a maga nemében a világ egyik legnagyobb építménye.

alt

Az UNESCO a Világörökségek közé emelte ezt a fantasztikus kőkört melyről a látogásunkkor sokkal kézzelfoghatóbb tapasztalatokat szerezhetünk mint pl. Stonehenge-ről, hiszen Aveburyben akár meg is érinthetjük a hatalmas kőtömböket, sőt a közelben lévő kis múzeumban és a látogatóközpontban a kőkör környékén feltárt leleteket is meg lehet nézni.

alt

Maga az eredeti kőkör 11,3 hektáron terül el, eredetileg mintegy 100 tömbből állt, melyek hatalmas kört alkottak. Ebből mára már csak 27 maradt sajnos, de ezen kívül létezett két kisebb kör is melyet jelenleg csak szanaszét heverő kövek jeleznek. A 14. századi keresztények pogány templomnak gondolván a kőcsoportot, a legtöbb kőtömböt ledöntötték, így az együttest tönkretették. A 17. és a 18. században még drasztikusabb rombolás következett, sok követ kalapáccsal vertek szét, melyeket aztán az Aveburyben lakók házaik építéséhez használták fel.

alt

Aveburyt a pogányság különböző formáit valló egyének spirituális központjuknak tekintik és közülük sokan nagyobb becsben is tartják mint Stonehenge-et. A pogány ünnepségek, különösen a nyári napforduló ’Summer solstice’ fesztiválja, nagy tömeget vonz az emlékműhöz.

Londonból a kőkör könnyedén, kb. 1,5 óra alatt elérhető a következő útvonalon: London Paddington vasútállomás - Swindon vasútállomás - Busz 49 egészen a kőkörökig
További információt magáról a kőkörről a következő linken találtok: (http://www.nationaltrust.org.uk/avebury)

További informácót a lehetséges alternatív útvonalakról Aveburybe a következő linken olvashattok: (http://www.connectingwiltshire.co.uk/…/tour…/travelling-to-avebury/)