Egy napos kirándulás Londonból: az Avebury kőkör

Egy napos kirándulás Londonból: az Avebury kőkör

Ha ősi angliai kőkörre gondolunk, legtöbbünknek Stonehenge ugrik be, azonban messze nem ez az egyetlen figyelemre méltó kőkör Angliában. Itt van mindjárt Avebury ami legalább annyira izgalmas mint híres párja, sőt mi több egész évben szabadon és ingyen látogatható.

Az Avebury kőkör egyike a világ legnagyobb megalitikus köreinek, a kutatások pedig azt mutatják, hogy kb. 5000 évvel ezelőtt építhették, az új kőkorszak idején. Történetét ezidáig még nem tanulmányozták olyan behatóan mint Stonehenge-ét, a legutolsó nagyobb ásatás az 1930-as években folyt, így róla jóval kevesebbet is tudunk.

by hallidayfineart from Pixabay 

Az óriás kőgyűrű 332 méter széles, ami két további kisebb kőkört is magába foglal, valamint egy kör alakú árok és egy sánc is körbeveszi. A kutatások szerint eredetileg 98 darab három és fél, négy méter magas homokkőből (megalitból) állt, van olyan közöttük, amelynek a súlya a 40 tonnát is meghaladja.

Sajnos a legtöbb követ a 14. századi keresztények ledöntötték mert pogány templom részeinek gondolták azokat, a 17-18 században pedig, amit tudtak, elhasználták házaik építéséhez az akkor itt élők.

by Martin Krotil from Pixabay 

Avebury környékén egyébként számos prehistorikus emlék található, alig két kilométerre a településtől látható a West Kennet Long Barrow (West Kennet-i hosszú domb), amely egy cellákra osztott, több mint 100 méter hosszú temetkezési domb. Ugyancsak a közelben található a Silbury Hill, amely Európa legmagasabb mesterséges dombja, 40 méter magas, kerülete 200 méter és időszámításunk előtt 2600 körül készülhetett. Hogy mi lehetett a rendeltetése, azt mind a mai napig nem sikerült kideríteni.

Egy Michael Domes nevű brit régész teóriája szerint az Avebury-i kőtömbök csoportja díszletül szolgált egy olyan vallási ceremóniához, amelyet minden évben a mezőgazdasági naptár fontos eseményeihez időzítve ünnepeltek.

by hallidayfineart from Pixabay 

A régészek azonban nem is olyan régen az egyik kőgyűrű belsejében egy kőkori házat találtak, és most azt próbálják meg kitalálni, hogy ennek milyen jelentősége lehetett. Az épület alapjaira Avebury déli belső körében bukkantak, amiből a kutatók arra következtettek, hogy ez az egykori faház jóval takarosabb, mint azok, amelyek a kőkorszak korai neolitikumából eddig előkerültek.

Londonból autóval érdemes megközelíteni Avebury-t, mert úgy csak 2 órányira van, azonban tömegközlekedéssel egy kissé bonyolult, többször is át kell szállni.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet (idegenvezeteslondon@gmail.com), beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Zoltan Tasi on Unsplash

Read more