Egy napos kirandulás Londonból: Althorp Estate, Diana hercegnő és családja vidéki birtoka

Egy napos kirandulás Londonból: Althorp Estate, Diana hercegnő és családja vidéki birtoka

A mindenki által ismert és szeretett Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én veszítette életét Párizsban az Alma-rakpart közúti aluljárójában egy furcsa ámde sok szempontból tragikus autóbalesetben. Emléke még így sok év elteltével is élénken él az emberek emlékezetében, sőt a London közelében található 14 000 hektáros családi birtok az Althorp Estate ahol Diana sok időt töltött mielőtt walesi hercegnővé avanzsált volna, a mai napig sok látogatót vonz.

Diana Frances Spencer / John MacIntyre, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Nem is csoda, maga a birtok igazán gyönyörű, a rajta található Tudor stílusú kastély pedig már a 16. század óta képezi a család tulajdonát. Belsejében a Spencer család tagjainak portrégyűjteményét láthatjuk, valamint a kastély egyik legérdekesebb szobáját ahol maga Mária királyné és férje, V. György tartózkodott még 1913-ban, amikor látogatást tettek a birtokon.

Apropó azt tudod, hogy Mária királyné magyar felmenőkkel büszkélkedhetett? Nem? Na akkor kattints ide a részletekért.

A parkban egy kis kerti tóban kialakított szigeten találhatjuk Diana végső nyughelyét, a látogatás alkalmával így ha távolról is, de lehetőségünk van leróni kegyeletünket is a ’Szívek Hercegnője’ előtt.

A Spencer család évszázadok óta közel áll a brit királyi családhoz, a 17. században még uralkodói támogatásban is részesültek. Diana anyai nagyanyja - Lady Fermoy - sokáig volt Erzsébet anyakirályné azaz II. Erzsébet édesanyjának az udvarhölgye és barátnője.

Diana Frances Spencer a brit arisztokrácia tagjaként, Edward John Spencer Althorp lordja valamint felesége - született Frances Burke Roche - legfiatalabb leányaként látta meg a napvilágot 1961. július 1-én.

Mivel Diana szülei szülei házasságtörés miatt elváltak, édesanyja Dianával és annak öccsével Charles-szal egy londoni lakásba költözött Knightsbridge-ben. Apjuk később megkapta Diana és öccse felügyeletét így mikor apai nagyapjuk, Albert Spencer 1975-ben meghalt, Diana édesapja lett a következő Spencer gróf, a kislány pedig onnantól a Lady Diana Spencer nevet viselte és beköltözhetett családja ősi otthonába, Althorpba.

Egy évvel később Diana apja, Lord Spencer feleségül vette Raine-t, Dartmouth grófnőjét, bár ebben az időszakban Diana már sokat utazgatott, bejárta az országot és hol egyik, hol másik szülőjénél élt: egyszer apjánál a northamptonshire-i Spencer-kastélyban, másszor anyjánál, Glasgowban, Skóciában.

Diana nem igazán volt jó tanuló, gyenge tanulmányi eredményei voltak, alapszintű vizsgái még második nekifutásra sem sikerültek, így 1977-ben - 16 éves korában - iskolát váltott és egy darabig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába a svájci Rougemont-ban.

Ebben az időben találkozott először későbbi férjével Charles herceggel, aki akkoriban még Diana testvérével, Lady Sarah-val randevúzott.

Később Diana visszaköltözött Londonba, ahol előbb édesanyjának az év nagy részében üresen álló lakásában lakott, majd a 18. születésnapjára kapott új otthonában, a Kensington negyedben lévő Colehert Court-ban élt három lakótársával 1981-ig. Ezidőtájt több, kevésbé hercegnői munkát is elvállalt, volt táncoktató Madame Vacani tánciskolájában, de alkalmanként nővérénél és barátnőinél is takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában is alkalmazták mint kisegítőt. Charles azonban hamarosan felfedezte Diana bájosságát, majd nem túl hosszú udvarlás után feleségül is vette őt...a többi pedig ma már történelem.

Ha kíváncsiak vagytok a birtokra és szeretnétek egy kicsit kimozdulni Londonból amíg még az idő is nagyszerű, akkor igyekezzetek, mert Althorpot az érdeklődők kizárólag nyaranként látogathatják, általában július és augusztus hónapban, de indulás előtt érdemes a hivatalos oldalon tájékozódni.

Londonból a kastély könnyedén elérhető egy kb. 1,5 órás utazással: London King’s Cross vasútállomás - Northampton vagy Long Buckby vasútállomás - majd helyi járatos busz és a legközelebbi megállótól kb. 15 perces séta.
Alternatívaként Northampton és Long Buckby állomástól is mehettek taxival, egészen a bejáratig.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: Althorp House by Kim Fyson, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Read more