A mindenki által ismert és szeretett Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én veszítette életét Párizsban az Alma-rakpart közúti aluljárójában egy furcsa ámde sok szempontból tragikus autóbalesetben. Emléke még így sok év elteltével is élénken él az emberek emlékezetében, sőt a London közelében található 14 000 hektáros családi birtok ahol Diana sok időt töltött mielőtt walesi hercegnővé avanzsált volna, a mai napig sok látogatót vonz.

alt
1.bp.blogspot.com

Nem is csoda, maga a birtok igazán gyönyörű, a rajta található Tudor stílusú kastély pedig már a 16. század óta képezi a család tulajdonát. Belsejében a Spencer család tagjainak portrégyűjteményét láthatjuk, valamint a kastély egyik legérdekesebb szobáját ahol maga Mária királyné és férje, V. György tartózkodott még 1913-ban, amikor látogatást tettek a birtokon. (Apropó azt tudtátok, hogy Mária királyné magyar felmenőkkel büszkélkedhetett? Nem?! Na akkor ezt olvassátok el gyorsan: Magyar vérvonal a brit királyi házban - A Rhédey család)

Az épületben a Diana emlékére létrehozott kiállítás a hercegnő életét mutatja be, mely rövid volt ugyan de annál hercegnőibb.

alt
s-media-cache-ak0.pinimg.com

A parkban egy kis kerti tóban kialakított szigeten találhatjuk Diana végső nyughelyét, a látogatás alkalmával így lehetőségünk van leróni kegyeletünket is a ’Szívek Hercegnője’ előtt.

alt
i2.wp.com

A Spencer család évszázadok óta közel áll a brit királyi családhoz, a 17. században még uralkodói támogatásban is részesültek. Diana anyai nagyanyja - Lady Fermoy - sokáig volt Erzsébet anyakirályné azaz II. Erzsébet édesanyjának az udvarhölgye és barátnője.

Queen Mother azaz az Anyakirályné, II. Erzsébet édesanyja // en.wikipedia.org

Diana Frances Spencer a brit arisztokrácia tagjaként, Edward John Spencer Althorp lordja valamint felesége - született Frances Burke Roche - legfiatalabb leányaként látta meg a napvilágot 1961. július 1-én.

Mivel Diana szülei szülei házasságtörés miatt elváltak, édesanyja Dianával és annak öccsével Charles-szal egy londoni lakásba költözött Knightsbridge-ben. Apjuk később megkapta Diana és öccse felügyeletét így mikor apai nagyapjuk, Albert Spencer 1975-ben meghalt, Diana édesapja lett a következő Spencer gróf, a kislány pedig onnantól a Lady Diana Spencer nevet viselte és beköltözhetett családja ősi otthonába, Althorpba.

Diana szülei / pinterest.pt

Egy évvel később Diana apja, Lord Spencer feleségül vette Raine-t, Dartmouth grófnőjét, bár ebben az időszakban Diana már sokat utazgatott, bejárta az országot és hol egyik, hol másik szülőjénél élt: egyszer apjánál a northamptonshire-i Spencer-kastélyban, másszor anyjánál, Glasgowban, Skóciában.

alt
Althorp kastély // amazonaws.com
Althorp kastély // standard.co.uk
Althorp kastély // tripsavvy.com

Diana nem igazán volt jó tanuló, gyenge tanulmányi eredményei voltak, alapszintű vizsgái még második nekifutásra sem sikerültek, így 1977-ben - 16 éves korában - iskolát váltott és egy darabig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába a svájci Rougemont-ban.

Ebben az időben találkozott először későbbi férjével Charles herceggel, aki akkoriban még Diana testvérével, Lady Sarah-val randevúzott.

Diana és testvérei, Sarah és Jane // townandcountrymag.com

Később Diana visszaköltözött Londonba, ahol előbb édesanyjának az év nagy részében üresen álló lakásában lakott, majd a 18. születésnapjára kapott új otthonában, a Kensington negyedben lévő Colehert Court-ban élt három lakótársával 1981-ig. Ezidőtájt több, kevésbé hercegnői munkát is elvállalt, volt táncoktató Madame Vacani tánciskolájában, de alkalmanként nővérénél és barátnőinél is takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában is alkalmazták mint kisegítőt. Charles azonban hamarosan felfedezte Diana bájosságát, majd nem túl hosszú udvarlás után feleségül is vette őt...a többi pedig ma már történelem.

alt

Ha kíváncsiak vagytok a birtokra és szeretnétek egy kicsit kimozdulni Londonból amíg még az idő is nagyszerű, akkor igyekezzetek, mert Althorpot a turisták kizárólag nyaranként, látogathatják, általában július és szeptember hónapban, de indulás előtt éedemes a következő linken tájékozódni: www.spencerofalthorp.com

A csatolt angol nyelvű videóban minden titkot megtudhattok a csaladról és a kastélyról, de ha nem beszélitek a nyelvet akkor is érdemes belenézni, ugyanis részletesen bemutatják a pazar épületet valamint a hozzá tartozó gyönyörű parkot is.

Londonból a kastély könnyedén elérhető egy kb. 1,5 órás utazással: London King’s Cross vasútállomás - Northampton vasútállomás - taxi a kastélyig (kb. £15-20). Northamptonból helyi járatos busszal is megközelíthetjük a kastélyt, a legközelebbi megállótól kb. 15 perces séta árán. Erről információkat a következő oldalon kereshettek: www.stagecoachbus.com

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota