Egy napos kirándulás Londonból: a doveri fehér sziklák

Egy napos kirándulás Londonból: a doveri fehér sziklák
photo by IndiraFoto from Pixabay 

Dover fehér sziklái Anglia tradicionális kapuját képezik, a szigetország itt van a legközelebb a kontinentális Európához. A csatorna itt a legkeskenyebb, a part túloldalán álló francia kikötőváros Calais, csupán 34 km-re van Dovertől.

Az úgynevezett Shakespeare-szikla az abszolút legközelebbi pont Európához, ahonnan átlátni a kontinensre ami fordítva is igaz, tiszta időben Calais-ból jól láthatók Dover sziklái.

photo by Willi Heidelbach from Pixabay 

A mintegy 110 méter magas sziklaformáció elsősorban mészkő tartalmának köszönheti a színét, amelyet még jobban kiemelnek a fekete kovakövet tartalmazó rétegek.

Az időjárás viszontagságainak kitett sziklák évente 1 cm-t veszítenek azonban a szélükből, sőt olykor előfordul, hogy futballpálya méretű darabok zuhannak le belőlük, aminek következtében a szigetország lassan távolodik Európától.

photo by Nadia LoCurto from Pixabay 

Úgy tűnhet, hogy itt életnek nyoma sincs, valójában azonban sokrétű állat- és növényvilág telepedett meg az apró kis kiszögelléseken, több madárfaj fészkel a sziklákon, köztük a sirályhojsza és a csüllő kolóniái.

A környéken rengeteg túralehetőség közül választhattok, én a Dover Castle és a Dean Castle közötti kb. 10 mérföldes (azaz kb. 16 km-es túrát ajánlom), melyhez minden információt megtaláltok ide kattintva.

Londonból Dover nagyon egyszerűen elérhető vonattal, az utazás mindössze 1,5 óra: London St. Pancras vonat állomás - Dover Priory vasút állomás

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet (idegenvezeteslondon@gmail.com), beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Read more