Egy napos kirándulás Londonból: A Chislehurst Caves

Egy napos kirándulás Londonból: A Chislehurst Caves

Chislehurst Caves – mely csupán nevében barlang, valójában emberi kéz alkotta bányarendszer – 22 mérföld (35 km) hosszúságban húzódik Chislehurst, London délkeleti része alatt.

A bánya-rendszer három része, a Druid (ókelta), a Roman (római) és a Saxon (szász), arra a William Nichols, a Brit Archeológiai Társaság alelnöke által 1903-ban kidolgozott elméletre utal, mely szerint a bányákat ezek a népek ásták ki, azonban írott források először csak 1250-ben említik ezeket a mészkő- és kovakőbányákat, amelyekben egészen az 1830-as évekig folyt bányászat.

A druidák nem csak tanították a népet hanem isteni közvetítést is szolgáltattak, gyakran mutattak be áldozatokat a barlangban, ha szükségesnek érezték még akár emberáldozatot is. Az oltár, melyen a szertartást véghezvitték még ma is látható, a falakat néhol a kelták ősi rajzai díszítik.

A barlangokat a római korban eredetileg mészkőbányaként használták, innen nyerték ki az alapanyagot a pazar épületek és fürdők építéséhez. A munkálatok áldozatául esettek szellemeit többen is látni vélték.

Az első világháborúban lőszerraktárnak, majd a harmincas években gombatermesztő telepként használták. A második világháború idején, 1940. szeptemberétől – London bombázása miatt – légópince rendszerként működött. Mivel több londoni kerületből könnyen elérhető volt, így volt időszak, mikor a 15.000 „lakosnak”, villanyvilágítása, kórháza és kápolnája is volt.

https://chislehurst-caves.co.uk/gallery/

Az 1960-as és 70-es években olyan előadók adtak itt koncertet, mint a Status Quo, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin. A bánya egyes járataiban forgatták pl. a Labirintus nevű valóságshow-t vagy a Doctor Who című sorozat néhány epizódját.

Már több kísértetet is látni véltek a járatokban, az egyik legrégebbi történet egy ma is kísértő római századosról és a néha hallható lódobogásról szól. A világháború alatt lecsapolták a földalatti tavakat, hogy több hely legyen az elrejtőzni kívánó embereknek, amikor is az egyik tóban egy női csontvázra leltek aki feltehetően emberáldozat volt.

https://chislehurst-caves.co.uk/gallery/

A kísértethistóriák terjedni kezdtek, 1957-ben egy brit újság szerkesztői meghirdettek egy pályázatot miszerint aki egy éjszakát egyedül eltölt a barlangban annak markát 5 font jutalom üti. Bár sokan jelentkeztek, végül csak nyolcan teljesítették a kihívást, de mikor egy őr megmagyarázhatatlan rohamot kapott az éjszakázásokat leállították.

Cím: Caveside Close, Old Hill, Chislehurst, BR7 5NL
Chislehurst Caves

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf