Egy napos kirándulás Londonból: a Bekonscot Model Village, azaz a miniatűr makett falvacska

Egy napos kirándulás Londonból: a Bekonscot Model Village, azaz a miniatűr makett falvacska

London közvetlen környezetében rengeteg felfedezni valót találunk, melyek mindegyike kiváló kikapcsolódást jelent egy-egy hétvégi napra. A mai ajánlat egy gyönyörűen elkészített makett falvacska Beaconsfield városkában, Londontól körülbelül 30 perc vonatútra.

Maga a makett falu és az azt átszelő vasúti modell a világ legrégebbi, eredeti állapotában fennmaradt kis modell település, melyet első alkalommal 1929-ben nyitottak meg. A falvacska nem kicsi, összességében 1,5 hektáron terül el, melyet gondozott kert és finoman részletezett épületek díszítenek.

photo by stgeorgemr from Pixabay 

A kitűnő szórakozást nyújtó kis városka története sem kevésbé kedves, történt ugyanis, hogy 1927-ben Mr. Roland Callingham, egy londoni könyvelő utasította kertészeit hogy ássanak egy medencét otthonában, itt Beaconsfieldben. A medence és a közeli teniszpálya azután nagyon közkedvelt lett a londoni felső osztály körében, számtalanszor tartottak itt kerti partikat, melyeken számos politikus, a királyi család tagjai és más egyéb arisztokraták is gyakori vendégek voltak.

photo by Timo Newton-Syms via Wikimedia Commons <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, 

Mr. Callingham másik nagy szenvedélye azonban a modell vasút volt, mely idővel olyan hatalmasra növekedett, hogy felesége ultimátumot intézett urához, vagy a vasút, vagy ő. Természetesen a feleség győzött a kisvasút pedig kiköltözött a kertbe. Innen azután valóban elszabadult a történet, ugyanis egyre másra kezdtek a kis vasutat körbevevő épületek feltünedezni, melyeket valójában ötletszerűen, emlékezetből próbáltak csak megalkotni, sohasem törekedtek a valósághűségre.

photo by Timo Newton-Syms via Wikimedia Commons <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>,

Mára a kert szabadon látogatható lett minden érdeklődő számára, de akik kisgyermekkel érkeznek számítsanak egy hosszabb látogatásra, mert a kicsiket nagyon nehéz lesz távozásra bírni, ha egyszer belekóstoltak a játékvasutas élménybe.

Londonból a kis modell város könnyedén elérhető, a Marylebone vasútállomástól, közvetlen járattal hozzávetőleg 30 perc Beaconsfield.

A városka hivatalos honlapját ide kattintva érheted el.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: photo by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Read more