Különleges London: The Old Operating Theatre Museum (azaz A Korabeli Műtő Múzeum)

Különleges London: The Old Operating Theatre Museum (azaz A Korabeli Műtő Múzeum)

Londonban rengeteg tematikus múzeummal találkozhatunk, de közülük is az egyik legérdekesebb talán az, amelyiket egy régi műtő helyiség körül alakítottak ki.

Az apró szoba eredetileg a St. Thomas Kórházhoz csatlakozott és igazából 1815-től vált igazán forgalmassá, amikor a törvényi szabályozások megváltoztatásával próbálták az általános gyógyítást szabályozni és kórházi gyakorlathoz kötni.

by Idegenvezetés London

Ettől az időponttól kezdve a korabeli orvostanhallgatóknak kötelező volt élőkön és holtakon bemutatott műtéteket élőben megfigyelni, bár igazából erre nem igazán kellett őket kötelezni, hiszen akkoriban az utca embere is szívesen megjelent egy-egy ilyen ’előadáson’.

by Idegenvezetés London

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően azonban hamarosan elapadt a hivatalos úton beszerzett holttest utánpótlás így leleményes bűnbandák a tetemes haszon reményében szörnyű megoldást találtak: a temetőkben megjelentek a testrablók.

Ezek a fosztogatók elsősorban frissen elhantolt testek után kutattak, akiket azután fényes nappal a helyszínen levetkőztettek, kocsira raktak, majd az utca forgatagában észrevétlen eljuttattak a megrendelőnek, aki vagy maga a kórház vagy annak egyik nagyhatalmú professzora volt.

by Idegenvezetés London

A vetkőztetésre azért volt szükség, mert a korabeli törvények szerint a sírba temetett minden ingóság az elhunyt családjának tulajdonába szállt, beleértve a ruházatot, esetleges ékszereket vagy apróbb emléktárgyakat is, így aki azokat eltulajdonította, annak nagyon kemény büntetéssel kellett volna szembenéznie, ám maga a test nem tartozott már senkihez, annak nem volt gazdája, hiszen a benne lakó lélek kiköltözött, mintegy hátra hagyta azt.

by Idegenvezetés London

A 18. században nem létezett még a mai értelemben vett rendőrség így az ilyesfajta fosztogatásoknak elsősorban csak maga a család tudott gátat szabni úgy, hogy saját figyelő szolgálatot szerveztek a frissen eltemetett családtag sírjánál, mintegy megvédve őt a hullarablóktól.

by Idegenvezetés London

A múzeum számos tárolójában számos korabeli orvosi felszerelést is megcsodálhatunk, vannak it szervmetszetek és rengeteg gyógynövény melyek a korban szerves részét képezték a népegészségügyi ellátásnak.

by Idegenvezetés London

További részleteket megtudhattok a múzeum honlapján, ide kattintva.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: by Idegenvezetés London