Egy királyi vérvonal: Cavalier King Charles spániel

Egy királyi vérvonal: Cavalier King Charles spániel

A mindenféle kutyafajták már hosszú évszázadok óta jelen vannak az angol és a brit arisztokrácia köreiben. Vannak amelyek inkább mint státuszszimbólum szerepeltek, de vannak közöttük szép számmal munkakutyák is, melyek segítségét elsősorban vadászatokon vették szívesen.

by Steshka Willems from Pexels

Van azonban közöttük egy olyan fajta, mely magának II. Károly angol királynak a nevét viseli, ez pedig a Cavalier King Charles spániel.

Az uralkodói kapcsolat onnan ered, hogy Károly szenvedélyesen rajongott a törpespánielekért, és közeli rokonától a King Charles spánieltől való megkülönböztetés okán az újonnan kitenyésztett fajta a cavalier melléknevet kapta, ami magyarul lovagot jelent.

by Alexas_Fotos from Pixabay

Legközelebbi rokonai a francia Papillon, a belga Phalène és a szintén angol King Charles spániel fajták voltak, ezek keveredéséből tenyésztették. A sima, előtag nélküli King Charles spanieltől a hosszabb orra és a nagyobb termete különbözteti meg az újonnan létrejött fajtát.

Az apró termetű kutyus korában az arisztokrata hölgyek kötében is nagy népszerűségnek örvendett, de csak hosszú idő után, 1945-ben vette fel önálló fajtaként törzskönyvébe a Kennel Club, azaz a brit intézmény, mely többek között az ország kutyáinak hivatalos törskönyvezésével 1873 óta foglalkozik.

by Bruno /Germany from Pixabay 

Mérete ellenére a kis Cavalier King Charles Spániel sportos kutyának számít, kanapén heverészésre kevésbé alkalmas. Nagyon szereti a hosszú sétákat, szívesen barátkozik a többi kutyával, sőt mi több rendszeresen igényli is a kutya társaságot. Könnyen tanítható, jó memóriájú, élénk energiájó kiskutya.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by skeeze from Pixabay