A múzeum névadója Florence Nightingale angol ápolónő volt aki maga teremtette meg az ápolást mint szakmát valamint annak oktatását. 1820-ban született Firenzében mely várost jómódú szülei annyita kedveltek, hogy lányukat is róla nevezték el. Otthoni tanulmányai keretében tanult meg görögül, latinul, franciául, németül és olaszul de ismerte a történelmet, filozófiát és a matematikát is.

alt

Tizenhét évesen az Úr hangját vélte hallani, aki arra utasította, hogy életét szentelje mások szolgálatának, bár abban a korban teljesen szokatlan volt, hogy egy nő nagyobb ambíciókat tápláljon, mint a házasság és az anyaság. Mivel hajthatatlannak bizonyult, szülei 1850-ben hosszabb külföldi körútra küldték, hátha meggondolja magát. Az út eredménye az lett, hogy Németországban elvégzett egy ápolónőképző iskolát, majd hazatérve egy előkelő nőket ápoló londoni intézet igazgatója lett.

1853-ban kitört a krími háború és az angol közvélemény elszörnyedt a katonai kórházakban uralkodó állapotokat taglaló jelentéseken, a zsúfolt és büdös barakkokban a több ezer beteg közül soknak nem jutott sem ágy, sem ruha, sem gyógyszer, napi fél liter vizet kaptak ivásra és mosdásra, s mindenhol nyüzsögtek a patkányok és bolhák.

alt

Nightingale jobb higiéniai viszonyokat teremtett, javított az élelmezésen, az adminisztráción, minden nap órákat töltött a barakkokban és még éjjel is körbejárt betegeit vigasztalni, mely nyomán kapta a "lámpás hölgy" nevet s lámpása azóta is az ápolás jelképe.
Hazatérve nemzeti hősként fogadták, de ő szerényen minden elismerést visszautasított és csak hivatásának élt. Ő volt az aki felismerte: a beteg jobb gondozást kap családja körében, s látogató ápolói szervezeteket alapított.

alt

A múzeumban végigkövethetjük életét, megtekinthetünk nagyon sok személyes tárgyát és az ápolás történelmébe is bepillantást kaphatunk. Itt van kiállítva kedvenc bagoly barátja Athena kitömött teste, a lámpás amit a hárorú ideje alatt Florence használt, korabeli ruhái és kézzel írt feljegyzései is.

További információk a következő oldalon érhetőek el:
www.florence-nightingale.co.uk/visitor-info.html