Egy érdekes történet: York hercegének londoni szobra

Ha az ember Londonban a The Mall-on sétálgat - azaz a Buckingham Palotától a Trafalgar térre vezető széles, piros sétányon - akkor előbb-utóbb megakad a szeme egy magas oszlopon, melynek a tetején egy látszólag aprócska alak álldogál. Az, hogy kinek is állították ezt az impozáns emléket, viszont csak közelről derül ki, úgyhogy virtuálisan mi is menjünk közelebb a szoborhoz.

Kaofenlio, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Com.

A történetünk III. György király (1738-1820) udvarában kezdődik, akinek német származású felesége Charlotte királyné a boldog - és nem mellesleg szeretőktől  mentes - házassága alatt 15 gyermeknek adott életet, kilenc fiúnak és hat lánynak.

Egészen pontosan így következtek a sorban:
* György (aki később IV. György király is lett, 1762)
* Frederick (1763)
* Vilmos (aki később IV. Vilmos király lett, 1765)
* Charlotte (1766)
* Edward (1767)
* Augusta Sophia (1768)
* Elizabeth (1770)
* Ernest Augustus (1771)
* Augustus (1773)
* Adolphus (1774)
* Mary (1776)
* Sophia (1777)
* Octavius (1779)
* Alfred (1780)
* Amelia (1783)

A második szülött fiú Frederick yorki herceg katonai pályát választott és az angol seregben igen magas rangig jutott, főparancsnok lett belőle. Pályája csúcsa pont egybe esett a francia forradalom időszakával (1792-1802) valamint az angol hadsereg teljes modernizálásával, aminek rendkívül sikeres levezénylése az ő nevéhez fűződik.

Amikor 1827-ben, 64 éves korában meghalt, a teljes hadsereg egyetértésével gyűjtést rendeztek, hogy méltó szobrot állíthassanak emlékének, így a hadsereg tagjai mind felajánlották egy napi fizetésüket a cél érdekében.

by Roberto Catarinicchia on Unsplash

Amikor összegyűlt £21 000 (2018-as értéken számolva nagyjából £1 785 766), pályázatot hírdettek és 1830 végén el is fogadták egy bizonyos Benjamin Dean Wyatt terveit. 1831-ben neki is fogtak az építkezésnek, nagyjából 6,7 méter mély alapot ástak az utca szintje alatt.

Az 1834-ben elkészült oszlop toszkán jellemzőkkel bír, a talapzathoz a gránitot a skóciai Aberdeenshire-ből hozták. Az oszlop tetején maga a yorki herceg áll a Térdszalagrend lovagjaként ünnepi öltözetében, 4 méteres szoborméretben.

Magáról a Térdszalagrendről itt olvashattok bővebben: Az angol Térdszalagrend, avagy egy harisnyakötő karrierje

Sajnos Frederic magánélete sokkal kevésbé tekinthető sikeresnek mint szakmai élete, ugyanis szeretőjét Mary Anne Clarke-ot befolyással űzérkedésen kapták, ami miatt a hercegnek le kellett mondania katonai pályafutásáról.

Később ugyan visszahelyezték pozíciójába, de ekkorra anyagi helyzete már igen megromlott, állítólag mai értéken nagyjából £2 000 000 tartozást halmozott fel. A rossz nyelvek szerint pont ezért állították ilyen magas oszlopra a szobrát is, hogy nyugta legyen az állandóan a nyakára járó hitelezőktől.

Photo by udit saptarshi on Unsplash

Maga a gránit oszlop belülről üreges, 168 lépcsőfok vezet fel spirális alakban a fenti kilátó részhez, eredetileg 1 shilling megfizetése után bárki megmászhatta, a bevételt pedig elhunyt katonák özvegyeinek és árváinak támogatására fordították. Mivel a lépcsősor igen szűk és meglehetősen balesetveszélyes, magát a kilátót már évtizedekkel ezelőtt lezárták a nagyközönség előtt.

A yorki herceg alakját egy gyermekdal is őrzi, "The Grand Old Duke Of York" címmel.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Ichigo121212 from Pixabay