Dennis Severs háza London Spitalfields kerületében több, mint egy időkapszula, valójában egy lélegzetelállító és bensőséges portréja egy hugenotta család életének, akik foglalkozásukat tekintve selyem-takácsok voltak 1724-től egészen a 20. század kezdetéig. Amint belépünk a házba, mintha egy más dimenzióba kerülnénk, azonnal körülvesznek bennünket a Severs család generációi által hátrahagyott tárgyak, festmények, illatok és hangok.

alt

Valójában ez is volt az alapító Dennis Severs szándéka, hogy amint belépünk, azonnal magával ragadjon bennünket a képzelet az aprólékosan kidolgozott 18. századi világban.
Az alkotó Dennis Severs egy művész, aki egy időben önmaga is a házban élt, ettől tudta talán ilyen tökéletesen megteremteni a személyes élményt.

alt

Az érzékeinkkel űzött jaték lényege, hogy végighaladjunk a ház 10 szobáján, melyet mind csak a kornak megfelelően kandalló és gyertyák fénye világít meg. De nem csak a szemre mint érzékszervre hat az épület, van ahol ételszagot is érezhetünk vagy hangokat hallhatunk melyek azt az illúziót keltik, hogy a ház a mai napig lakott és lakói éppen otthon tartózkodnak.

alt

alt

A látogató perceken belül úgy érzi, hogy valójában nem is egy ’kiállítást’ látogat, hanem tényleg látogatóba érkezett a Severs családhoz, akik ugyan furcsa módon láthatatlanok.

Varázslatos illúzió!

A Dennis Severs ház honlapja: www.dennissevershouse.co.uk