Ha nyitott szemmel járunk, egy gyönyörű vitorlás hajó rekonstrukciójával találkozhatunk London közepén, a Bankside nevű sétáló negyedben. A hajó neve Golden Hinde II (azaz Aranyszarvas) és ez volt az melynek fedélzetén utazva Sir Francis Drake 16. századi felfedező 1577 és 1580 között megkerülte a földet.

A hajó nevét a Hatton család címerében található nőstény szarvas ábrázolás adta ugyanis ők voltak azok, akik I. Erzsébet királynő mellett a legtöbb pénz áldozták arra, hogy Drake kapitány eljuthason a messszi földrészekre.

alt

A felújított Golden Hinde II bemutatása Albert Elledge és Art Blum, két amerikai üzletember álma volt akik 1968-ban hozzá is láttak, hogy Drake 1579-es észak-ameriaki partraszállása 400. évfordulójára bemutatható állapotba hozzák a hajó pontos másolatát. Mivel eredeti tervek sajnos nem maradtak fenn, egy kaliforniai hajóépítész három évet töltött a kéziratok felkutatásával és a Tudor hajóépítési technikák tanulmányozásával mire összeálltak az újkori tervek. A tényleges feladatot, azaz a hajó megépítését a J. Hinks & Son cég vállalta, egy hajógyártó berkekben igen tekintélyes cég Devon-ból.

alt

Sok időtt vett igénybe az autentikus anyagok, azaz a tölgy, szil és fenyő alapanyagok beszerzése, valamint a hagyományos korabeli technikák felkutatása, amellyel valóban minden ízében 16. századivá varázsolhatták a hajót. Aprólékosan megtervezték a külső és belső díszítéseket, beleértve a hosszú csövű puskákat, az edényeket és eszközöket.

A hajó teljes hossza 37 m, magassága 27 m, a súlya 300 tonna és legnagyobb sebessége hozzávetőleg 6 csomó, azaz kb. 11 km/óra.

alt

1973 április 5-én - két év áldozatos munka után - vízre tették a régi új hajót, mely Plymouth-ból San Franciscóba vitorlázott, hogy méltóképp megemlékezzenek Drake 1579-es felfedezéséről, majd 18 éves földkörüli útja után 1991-ben visszatért Nagy-Britanniába. 1996-ban végleg letelepedett jelenlegi otthonában a St. Mary Overie Dock-ban és azóta csak egyetlen rövidebb utat tett - 2003-ban a Southampton-ban megrendezett Boat Show-n volt sztárvendég.

A hajón fénykorában hozzávetőleg 60 fős személyzet szolgált, amely a hajó méretét tekintve meglehetősen zsúfolt lehetett, nagyrészük a fedélzeten volt elszállásolva. A legénység átlagban 5 láb 4 hüvelyk magas volt, azaz kb. 163 cm de azért alkalmaztak magasabb termetű férfiakat is, mivel ők a csatában eredményesebbek voltak.

alt

Maga Drake kapitány egy kissé ellentmondásos személy volt, míg őmaga a királynő I. Erzsébet teljes támogatását élvezte a felfedező útjain, addig az útjába akadó spanyol kereskedő hajók csak úgy ismerték mint az egyik legveszedelmesebb kalózt ugyanis a spanyol hajókat előszeretettel fosztogatta. Erőfeszítéseiért a királynő lovaggá ütötte, de 55 éves korában Drake a panamai híres kikötőben Portobellóban vérhasban elhalálozott.