London tele van történelmi emlékekkel, de olyannal mint ez a meglehetősen furcsa 16. századi boltocska, nem sokkal találkozhattok.

alt

A helyszínt tekintve ez az alacsony, két szintes kis épület igencsak kilóg a sorból, körülötte ugyanis modern, magas épületek állnak. A homlokzatán azonban büszkén hírdeti, hogy itt található a The Old Curiosity Shop, az a Régi Furcsaságok Boltja.

alt

Felfedezhetjük ezen kívül Charles Dickens nevét is a bolt falán, ugyanis a híres író London Bloomsbury nevű kerületében élt és nagyon jól ismerte a boltot körülvevő utcákat. Sejthető, hogy ő maga is számos alkalommal ellátogatott ide.

A bolt története 1567-ben kezdődik, úgy tekintik, hogy ez legrégebbi Londonban mely ma is működik.

alt

Az épület szerkezete régi hajók deszkáiból készült, csempézett tetővel. A földszinti ablakok ma is ugyanazok, mint amelyek a 17. és a 18. század elején készültek, bennük az üvegezés 19. századi. 1666-ban az épületnek sikerült túlélni a nagy londoni tűzvészt, szerencséjére a lángok kialudtak mielőtt elérhették volna ezt a városrészt. Volt időszak, amikor az épületet tejfeldolgozó üzemként működött, a dolog pikantériája pedig az, hogy az üzem vezetője II. Károly király (1630-1685) egyik szeretője volt.

alt
II. Károly király

Charles Dickens idejében (1812-1870) az épületet egy hulladékpapír kereskedő használta, de Dickenst annyira megihlette maga az épület, hogy azonos címmel (The Old Curiosity Shop) 1841-ben könyvet írt, mely regény egy bizonyos Nell Trent és nagyapja történetét meséli el, akik a boltot vezették és ott is éltek. A könyv hihetetlenül népszerű volt a viktoriánus közönség köreiben, maga Viktória királynő is olvasta azt.

alt
Victoria királynő

A 19. században az épületből régiségbolt lett, amely végül a 1970-es években bezárt. 1990-es újra nyitásától kezdve az üzlet a japán tervező, Daita Kimura cipőit értékesíti, melyek helyenként igen különösek.

alt

alt