A világörökség részét képező Cutty Sark a világ egyik leghíresebb kereskedelmi vitorláshajója, a világ leggyorsabb és legkecsesebb vitorlásainak, a (tea)klippereknek egyetlen épen maradt példánya.

alt

A XIX. században, a Cutty Sark - mint megannyi társa - egzotikus árukat szállított Britanniába a legkülönbözőbb gyarmati országokból és segített megerősíteni a Brit Birodalmat. Jelenleg emléket állít a kereskedelmi hajózás során, különösen a világháborúk alatt életüket vesztett tengerészeknek, múzeumhajóként a londoni Greenwich kerületben látogatható is.

alt

A Cutty Sark 85,4 méter hosszú, 11 méter széles és 978,5 tonnát nyom. Merülési mélysége 6,4 méter, főárboca 64,8 méter magas. A kötélszerkezet 11 mérföld hosszú, a vitorlavászon kiterítve 11 teniszpályát fedne le 2973 m2-es felületével.

alt

A 2007-es pusztító tűzvészt követő alapos helyreállítási munkát követően 2012. április 25-én a Királynő és férje Edinburgh hercege nyitotta meg a nagyközönség számára a gyönyörűen felújított clippert. Ismét látható az a páratlan, 60 darabból álló orrszobor gyűjtemény is, melyek között a Cutty Sark orrdísze a „Nannie” is megtalalható.

A csatolt kisfilmben erről a különleges hajóról találhattok egy remek dokumentumfilmet.