Bevett szokás, hogy híres, megbecsült emberekről neveznek el újonnan felfedezett avagy frissen nemesített növényeket így nincs ez máshogyan a brit királyi családdal sem, szinte már mindenkiről neveztek el valamilyen növényt.

A legismertebb talán a ’Queen Elizabeth’ nevű rózsafajta lehet, mely egy halvány rózsaszínű, meglehetősen ellenálló, számos rekordot megdöntő gyönyörű nemesítés. Nevét természetesen a ma is uralkodó II. Erzsébetről kapta, nemesítője bizonyos Lammerts ezzel kívánta a királynő trónra lépését még ünnepélyesebbé tenni, amely így még 50 év távlatából is úgy tűnik sikerült neki.

alt

Egy másik feltűnően kecses rózsafajta Lady Diana-ról kapta a nevét, így lett ’Princess of Wales’. Ez a meseszép törékeny rózsa fehérben pompázik, nemesítője a Herkness cég még 1997-ben jelent meg vele a piacon, a hercegnő halálának évében.

alt

Természetesen a királyi család legnépszerűbb házaspárja, Katalin és Vilmos is megihlette a botanikusokat, róluk 2012-es szingapúri látogatásuk után kölcsönözte nevét egy igazán különleges orchidea fajta, így lett ő ’William Catherine’.

alt

Természetesen Viktória királynő sem maradhat ki a sorból, róla 1851-ben emlékezett meg egy nemesítő, aki legméltóbbnak a ’Victoria amazonica’ nevet érezte egy csodálatos vizilom számára.

alt

A legfiatalabb royal, az aprócska Charlotte hercegnő nem tud olyan fiatal lenni, hogy neki ne járjon máris egy gyönyörűséges virág, számára egy különleges, rózsaszín és sárga színekben pompázó krizantém fajtát nemesített a Deliflor nevű cég, éppen idén.

alt