A napokban szerencsém volt a Clapham South metró megállónál elrejtett, második világháborús óvóhelyen járni melynek története igazán lenyűgöző. Hasonló óvóhely még nyolc másik található a városban, elsősorban a Northern Line egyes északi és déli, valamint a Central Line két belvárosi megállójánál. Ma már ezek az óvóhelyek a London Transport Museum (azaz a Londoni Közlekedési Múzeum) kezelésében vannak, némelyik közülük látogatható is, bár a jegyek gyorsan fogynak. Ha érdekelne benneteket is egy hasonló túra, érdemes a következő oldalt szemmel tartani: (http://www.ltmuseum.co.uk/whats-on/hidden-london)

A londoni óvóhelyek története 1940-ben a második világháború alatt kezdődött, amikor a német légierő bombázni kezdte a várost, ez volt az úgynevezett Blitz hadművelet. Mivel a háború vége még messze nem látszott, a kormány azonnal tervek készítésébe kezdett, hogyan tudná a lakosságot boztonságba helyezni hasonló támadások esetén. A már meglévő metró megállók segítségével végül 8 óvóhelyet sikerült kialakítani, egyenként 8000 fős befogadó képességgel, tehát a támadások alatt 64 000 ember érezhette magát biztonságban a föld alatt. London népessége ekkoriban 8 millió fő körül volt, így azért ez a szám mégsem tűnik olyan magasnak.

alt

A Clapham South megállónál található óvóhely 30 méterrel a föld alatt található, 180 lépcsőfok vezet a mélybe. Két szinten húzódnak a föld alatt a párhuzamos alagutak, összesen 16 szekcióra osztva. A hosszú alagutakat használták hálóhelyiségeknek, de ilyen mennyiségű embertömeg mellett szükség volt egyéb kiszolgáló helyiségek kialakítására is, csak úgy mint mellékhelyiségekre, orvosi rendelőre, kantinra valamint egy regisztrációs helyiségre.

alt

alt

A háború végeztével azok akik elveszítették otthonaikat maradhattak az óvóhelyen, míg rendeződtek viszonyaik. Ezután rövidebb-hosszabb időszakokra az óvóhely üresen állt, de alkalmanként megnyitották, volt itt hotel, valamint az 1948 után a gyarmatokról érkező munkakeresők átmeneti szállása is.

1956-ban egy másik volt óvóhelyen tűz ütött ki, ekkor a kormány úgy döntött, hogy a földalatti szálláshelyek túlzottan balesetveszélyesek így hamarosan mind lezárásra került. Azóta az állagmegóvásuk folyamatos, de csak a mindenkori kormány archív dokumentációit tárolják némelyikben, valamint a Clapham alatt található alagútrendszer egy részén mesterséges körülmények között csíráztatott magvakat termesztenek salátanövénynek, melyeket a Borough Marketen (azaz a Borough nevű belvárosi piacon) meg is vásárolhatunk.

alt