Churchill War Rooms: a titkos londoni II. világháborús kormányzati irányító- és információs központ

Néhány hónapja szerencsém volt a ma már múzeummá átalakított egykori kormányzati tikos bunkert meglátogatni, mely a St. James Park mellett, a Buckingham Palota és Downing Street szomszédságában található egy épület alatt megbújva. Egyedülálló történelmi helyszín, ahol a bemutatott szobák vagy valóban az utolsó munkában töltött nap emlékét őrzik avagy annak mintájára lettek rekonstruálva.

alt

alt

Churchill eleinte csak muszájból és csak alkalmanként használta megbeszélésekre a termeket, de a Védelmi Bizottság több ülése is itt, a föld alatt zajlott, amely során meghatározó döntések születtek a háborút illetően. Érdekesség, hogy a bemutatón a tárgyak és berendezések mind eredetiek.

alt

alt

A földalatti bunker maga meglehetősen nagy, de szükség is volt rá, mivel itt folyamatosan dolgoztak a gyorsírok és gépírók tucatjai, hivatalnokok, telefonszolgálatosok, hadirendészet és a tengerészet emberei. Nagy volt a nyomás az alkalmazottakon, de tisztában voltak munkájuk jelentőségével és annak titkos voltával. Az általános munkaórák meglehetős flexibilitást igényeltek és így akár 10-16 órás műszakokat is dolgoztak. Mivel ezek az emberek földalatti és a természetes fénytől mentes helyen végezték munkájukat, fennállt a D-vitamin hiány és az ezzel kapcsolatos betegségek kockázata, tehát a napfényt lámpás kezelésekkel helyettesítették a személyzet számára.

alt

alt

A séta a föld alatt nem rövid, könnyedén eltölt az ember akár 2 órácskát is, úgyhogy ha érdekel benneteket a történelem, akkor mindenképpen kiemelt célpont lehet Londonban.

További részletekről a következő oldalon tájékozódattok: www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms

  1. photo 1: www.discoverbritainmag.com

  2. photo 2: www.limitlesstravel.org

  3. photo 3: www.radiomuseum.org

  4. photo 4: triptide.london

  5. photo 5: www.timetravelturtle.com

  6. photo 6: www.urbanpixxels.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!