Néhány hónapja szerencsém volt a ma már múzeummá átalakított egykori kormányzati tikos bunkert meglátogatni, mely a St. James Park mellett, a Buckingham Palota és Downing Street szomszédságában található egy épület alatt megbújva. Egyedülálló történelmi helyszín, ahol a bemutatott szobák vagy valóban az utolsó munkában töltött nap emlékét őrzik avagy annak mintájára lettek rekonstruálva.

alt

alt

Churchill eleinte csak muszájból és csak alkalmanként használta megbeszélésekre a termeket, de a Védelmi Bizottság több ülése is itt, a föld alatt zajlott, amely során meghatározó döntések születtek a háborút illetően. Érdekesség, hogy a bemutatón a tárgyak és berendezések mind eredetiek.

alt

alt

A földalatti bunker maga meglehetősen nagy, de szükség is volt rá, mivel itt folyamatosan dolgoztak a gyorsírok és gépírók tucatjai, hivatalnokok, telefonszolgálatosok, hadirendészet és a tengerészet emberei. Nagy volt a nyomás az alkalmazottakon, de tisztában voltak munkájuk jelentőségével és annak titkos voltával. Az általános munkaórák meglehetős flexibilitást igényeltek és így akár 10-16 órás műszakokat is dolgoztak. Mivel ezek az emberek földalatti és a természetes fénytől mentes helyen végezték munkájukat, fennállt a D-vitamin hiány és az ezzel kapcsolatos betegségek kockázata, tehát a napfényt lámpás kezelésekkel helyettesítették a személyzet számára.

alt

alt

A séta a föld alatt nem rövid, könnyedén eltölt az ember akár 2 órácskát is, úgyhogy ha érdekel benneteket a történelem, akkor mindenképpen kiemelt célpont lehet Londonban.

További részletekről a következő oldalon tájékozódattok: www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms