Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenkinek ismerősen cseng a Charlie Chaplin név, még akkor is, esetleg egyetlen filmjét sem látta. A csetlő-botló, ügyetlen figura és az ő furcsa kalandjai 1914-ben kezdődtek bár akkoriban a filmek még mind fekete-fehérek voltak. Érdekes, hogy a szereplők eredetileg hangos jeleneteket játszottak el, annak tudatában hogy a film majd némán kerül a nézők elé, a dialógusok pedig a jelenetet követően feliratként lesznek olvashatók. A némafilm azonban a moziban sosem volt néma, bemutatásuk általában zongorakísérettel történt, a drágább mozikban pedig élő zenekar játszott.

alt

Charlie Chaplin (teljes nevén Sir Charles Spencer Chaplin) 1889-ben született Londonban az East streeten, mely ma az Elephant and Castle állomástól alig 5-6 percnyi sétára található. Szüleitől egyáltalán nem állt távol a művészet, ugyanis édesapja sokoldalú énekes és színész volt, míg édesanyja aki a színpadon Lily Harley néven vált ismertté, elbűvölő színész-, és énekesnő, aki az operett területén szerzett hírnevet. A kis Charlie London egyik nyomornegyedében, szörnyű bűzben és zsúfoltságban nőtt fel, így a zord körülmények miatt a kisfiú ideje nagy részét inkább az utcán töltötte. Édesapja korán elhagyta a családot, így a magára maradt édesanyja prostitúcióra kényszerült, bár ez a korabeli Londonban, a munkásosztálybeli nők körében nem volt egyedi eset, sokan próbálták meg így fenntartani családjukat. Chaplin a későbbi sikertelen kapcsolatait azzal magyarázta, hogy sosem tudta feldolgozni: anyja elhanyagolta őt.

alt

Első színpadi szereplése 5 éves korában volt, de 10 évesen már apró vígjátéki szerepekben játszott pantomimművészeti társulatokkal és 12 és fél éves korára - amikor 14 évesnek adta ki magát - már szerepet kínáltak neki, ő alakította Billyt az inast, William Gilette Sherlock Holmes című darabjában. 1912-ben megérkezett az Amerikai Egyesült Államokba egy mutatványos társulat főszereplőjeként, de 1914-re - 25 éves korára - már önállóvá vált és megszületett a hallhatatlan Charlie Chaplin figura.

Bár alacsony volt és a feje a testéhez képest aránytalanul nagy, mélykék szemei és csodás mosolya miatt a legtöbben jóképűnek találták. Hamarosan a legnagyobb szívtipró lett a szakmában, bár a legtöbb partnerét csak kihasználta. A tizenéves barátnők nem kívánt terhességei nagyban megnehezítették Chaplin életét, főleg mikor a 35 éves színész a mindössze 15 éves Lita Greyyel szűrte össze a levet, aki azután várandós is lett. Először abortuszt, majd 20 ezer dolláros tartásdíjat ajánlott a lánynak ha más férjet választ magának, de Lita persze egyikbe se ment bele, így Chaplin beletörődött a helyzetbe: 30 év börtön egy kiskorú megrontásáért még kevésbé tűnt csábítónak, mint a házasság és az apaság. Mexikóban végül nagy titokban összehazasodtak, de együttélésük koránt sem volt probléma mentes és Chaplin viselkedése még kiszámíthatatlanabbá vált, amikor Lita másodszor is teherbe esett. Néhány pikáns botrány után azután Chaplin végül úgy döntött, hogy kifizeti az amerikai történelem legnagyobb válási díját: 625 ezer dollárt és mellé még 200 ezer dollár gyerektartást is. Teljesen beleőszült.

alt

Eközben szakmailag folyamatosan a csúcson volt, egymás után kerültek ki kezei közül a sikeresebbnél sikeresebb filmjei, melyeknek nem csak a rendezője, de a főszereplője is volt. Az 1936-os Modern időkben a toprongyos figura azonban búcsút vett a közönségtől, ugyanis a hangosfilm megjelenése a karakter halálát jelentette. Amikor a film készült, a hangosfilm már egy évtizede uralkodott és bár Chaplin fontolóra vette a dialógusok használatát, végül mégis felismerte, hogy a kis csavargó csak néma pantomimmel él meg.
Politikai hitvallását sem rejtette véka alá, ami miatt az 1950-es években az FBI rágalomhadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolta meg, így a színész jobbnak látta ha a ’hadszíntértől’ távolabb telepedik le, így családjával - feleségével Oona O'Neill-lel, akit szívből szeretett és 8 gyermekével - Svájcba költözött. Majdnem haláláig dolgozott. 1975-ben - 86 éves korában - II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, de két évvel később Karácsonykor agyvérzést követően 88 évesen Svájcban meghalt.