Brixtonban van egy szélmalom. De tényleg!

Éppen ebben az évben tölti be 200. születésnapját az a csodálatos szélmalom, mely Brixtonban, London központjához igencsak közel található, a város dél-keleti részén.

alt

Maga a malom 1816-ban épült, majd az Ashby család a következő évben már bérbe is vette. Igen jó minőségű teljes kiőrlésű lisztet állítottak itt elő úgyhogy a környéken hamarosan elterjedt a híre és mindenki csak úgy emlegette a szélmalmot mint az Ashby üzemet.

alt

1864-ben az Ashby család úgy döntött, hogy inkább vízimalom üzemeltetésbe fekteti a pénzé, ugyanis a terjeszkedő nagyváros körülbelül eddigre érte el Brixont és a szaporodó épületek a környéken annyira megváltoztatták a szélerősséget, hogy a szélmalom már csak igen nehézkesen működött. Amint a család áttette székhelyét a víz mellé, a szélmalom lapátjait leszerelték és az épületet sokáig csak raktárként használták.

1902-re a vízimalommal is problémák akadtak, a családnak ugyanis lejárt a bérleti szerződése így újra a szélmalom került középpontba. De hogy a hiányzó szélerőt pótolják, mostmár gőzzel hajtott malomkövekben gondolkodtak. Ez a technológia egészen 1934-ig tökéletesen meg is felelt, amikor is az utolsó molnár Mr. Joshua-John Ashby meghalt, így a malom végül bezárásra került.

alt

1957-ben a London County Council £7845-ért megvásárolta a földet melyen a szélmalom és a kapcsolódó épületek feküdtek majd úgy döntött, hogy a 2,5 hektáros területen egy gondozott parkot hoz létre mely a Windmill Gardens (azaz Szélmalom kertek) nevet kapja. A korai 1960-as években a melléképületeket mind elbontották, majd 1964-re a szélmalmot is sikerült helyre állítani. Új vitorlákat is kapott majd 1968-ban a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit.

Sajnos időközben meglehetősen elhanyagolták, így 1990-ben újra be kellett zárni a látogatók előtt.

Szerencsére 2002-ben ismét felragyogott a csillaga, a szélmalom került az brit örökség épületeinek nyilvántartásba, így 2011-ben végre egy újabb teljes felújítás után ismételten megnyithatta kapuit. Azóta önkéntesek dolgoznak a malomban, akik rendszeres tárlatvezetést tartanak és oktatási programot is indítottak a helyi iskolások számára.

  1. www.brixtonwindmill.org

  2. www.edenharper.com

  3. www.brixtonwindmill.org

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!