Az első világháborúból visszatérő katonák számára az újbóli munkába állás az ország egész területén rendkívül egyszerű volt, munkakörök százezrei várták őket. Míg a nemzet gyászolt, a gazdaság soha nem látott mértékben nekilódult és a volt katonák és családjaik hirtelen azon kapták magukat hogy jobban éltek mint valaha.

alt

Azonban ez a fajta jólét nem tartott sokáig hiszen hiába volt a termelés újra zökkenőentes, még mindig nem volt elegendő fizetőképes kereslet. 1920-ra az árak csökkenni kényszerültek és a munkanélküliek száma újra magasra szökött, több min egy millióan voltak ismét munka nélkül. A folyamat a részmunkaidősökkel kezdődött, ezután a nők kövekeztek, majd a férfiak. Az év végére egyre több, katonai egyenruháját viselő koldussal lehetett találkozni az utcákon.

alt

A szalonokban azonban ezzel egy időben egy újabb hóbort kezdte felütni a fejét, sokan ugyanis spirituális szeánszokat szerveztek, remélvén hogy a háborúban meghalt szeretteikkel ilyen módon újra sikerülhet kapcsolatba kerülniük. A hallottak szellemeivel kapcsolatba lépő médiumok képességei ugyan kérdőjelesk voltak, de a szeánsz maga megehetősen meggyőző. Egy igazán mély transz esetén sok személyes információt voltak képesek közölni, mely több alkalommal egyértelműen azonosította a másik oldalról kommunikáló szellemet.

alt

Az egyház természetesen elítélte és ha alkalma lett volna rá valószínűleg be is tilotta volna ezeket a spirituális összejöveteleket, de ez nehezen ment, főleg hogy a mozgalomnak olyan nagy nevű támogatói voltak mint maga Artur Conan Doyle a híres Sherlock Holmes történetek írója vagy Arthur Balfour korábbi miniszterelnök.

Maga Arthur Conan Doyle is igénybe vette a médiumok szolgáltatásait, mikor az 1918-ban, Somme-nál elhunyt fia szellemével próbált meg kapcsolatba kerülni, sőt később saját házában is sűrűn tartottak összejöveteleket.

alt

Voltak azonban nem kevesen, akik nagyon szerették volna a spiritiszták által használt trükköket leleplezni, ezek közé tartozott maga Harry Houdini is, a világhírű illuzionista és szabaduló művész akiről érdemes tudni, hogy egy magyar származású férfi volt, 1874-ben Budapesten született Weisz Erik néven. Ő odáig ment, hogy sikerült néhány titkos módszert lelepleznie, többek között Ada Emma Deant is, aki azzal lett közismert, hogy azt álította, 1922-ben sikerült a fegyverszünet napjának ünnepén néhány hallot katona szellemét a tömegben lefotóznia.