Amikor 1918. november 11-én a fegyverek mind elhallgattak és az első világháború végetért, a megmaradt katonák mind hazatértek. A viszontlátás öröme mellett azonban csak egy valami volt amire az ország lakosai gondolhattak és ez a gyász volt. 2 évvel azután hogy kitört a béke az emlékek még mindig fájók voltak, így 1920. november 11-én a fegyverszünet napján a nemzet ünnepélyesen eltemette minden halottját az ’Ismeretlen Katona’ sírjában.

Vajon ki lehetett az akinek földi maradványait Franciaországból hozták haza és ünnepélyesen a Westminster Abbey-ben ravatalozták fel? Senki sem tudja, de azoknak a családoknak akik a ’csatában eltűnt’ értesítést kaphatták csak meg, remény kelhetett a szívében, hátha pont az ő hozzátartozójuk az aki ott fekszik és végre brit földben nyugodhat majd.

alt

A megemlékezés után sem halványult a háború borzalmának emléke, országszerte szaporodni kezdtek a háborús emlékművek és minden évben november 11-én az élet 2 percre megállt. Emlékeztek a gyárakban, az iskolákban, az utcán...buszsofőrök szálltak ki buszaikból hogy az utcán állva tisztelegjenek, együtt minden más közlekedővel akik szintén mind megállították járműveiket erre a kis időre.

alt

A visszatért katonák mihamarabb szerettek volna újra az otthoni társadalom tagjaivá válni, úgyhogy akinek maradt használható keze, lába és szeme, próbáltak az újrainduló gazdaság valamelyik szektorában elhelyezkedni. Civil életükben is megpróbáltak sokmindent bepótolni amire sokáig nem volt lehetőségük, pubokba és klubokba jártak valamint az új zenei örületet, a jazzt hallgatták naphosszat.

Persze azért nem volt ennyire egyszerű és gyors a visszailleszkedés, hozzávetőleg 80.000 katona szenvedett valamiféle mentális problémától de gyakori volt az alvászavar, a fejfájás, a szédülés és a végtagok remegése is. A félkarú vagy féllábú emberek látványa sem volt ritka, de a társadalom és az orvostudomány megpróbált mindenki segítségére lenni, aki segítséget kért.