Az első világháború évei meglehetősen nehéznek bizonyultak a brit nők számára, mert nem csak a gyárakban és üzemekben hiányzó férfi munkaerőt kellet pótolniuk, de az apát nélkülöző családot is életben kellett tartaniuk. A helyzet korántsem volt egyszerű, a nőktől az eddig megszokottnál jóval nagyobb önállóságot igényelt, nem beszélve az örökös rettegésről melyet a nem várt, fekete keretes gyászhírt közlő telegrammok jelentettek.

alt

A korban felfutóban lévő, kozmetikai szereket gyártó
cégek a nőkre szakadt bizonytalanságot gátlástalanul kihasználták, az Astol hajfestékek gyártója ilyen szlogennel reklámozott: ’A háború nyomasztó körülményei miatt haja korán őszül?’ míg az Oatene arckrémeket gyártó vállalalat azt ígérte, hogy ’megőrzi az arcot amit a kedves annyira szeretett’.

alt

Az 1918-as fegyverszünet előtt nem sokkal azonban a dolgok meglehetősen rosszra fordultak, bevezetésre került a jegyredszer, mellyel a kifogyóban lévő készletek egyenlőbb elosztását próbálták elérni. A brit történelemben először a hús, a tea és a vaj már csak jegyre volt kapható.

A háború befejezése előtt azonban a dolgok ha lehet még rosszabbra fordultak, kitört a szigeten a spanyolnátha melynek a világon körülbelül másfél millióan estek áldozatul. Közöttük volt 150.000 brit is, közülük is inkább a fiatalabbak, mivel valami furcsa oknál fogva ők sokkal fogékonyabbak voltak a betegségre.

alt

A világháború eközben 1918. november 11-én, négy évvel kitörése után befejeződött, hozzávetőleg 750.000 brit katona esett el a csatamezőkön, míg a világ a harcokban összesen 12 millió embert veszített. A túlélők testileg és lelekileg is súlyos sebeket hordoztak.