Britannia tegnap: avagy hogyan is éltek, dolgoztak és játszottak a britek 1900 és 1980 között - 6. rész

Ha háborúról beszélünk, valószínűleg mindenknek a menetelő vagy éppen tűzharcba keveredő katonák jutnak eszükbe, pedig ha egy ország harcban áll, ott mindenkinek ki kell vennie a részét az erőfeszítésekből. Nem volt ez másként a briteknél sem az I. Világháború alatt - otthon maradt nők százezrei erejüket megfeszítve próbálták a hátországot tartani. 1915 tavaszára már a lőszer is fogytán volt az alakulatoknál és a problémára nagyon gyorsan megoldást kellett találni.

alt

A hiányzó férfi munkaerő pótlására a kormány a nők segítségét kérte, akik először olyan szakmákban segítettek be mint cipész, pék, nyomdász de hamarosan sürgetővé vált, hogy az ipari termelésben is részt vegyenek, dacára annak, hogy ezek a munkahelyek meglehetősen veszélyesek voltak.

alt

Azok arca például akik az aknákat töltögették, hamarosan kanári sárga színt öltött a TNT sorozatos berobbanása után, de mivel a fizetés akkoriban meglehetősen jó volt, a nöi utánpótlás - elsősorban a tehetősebb házaknál szolgálók köréből - folyamatos volt. A nők egészsége azonban hamarosan megsínylette a szörnyű munkakörülményeket, bőr és tüdő eredetű problémákkal küzdöttek, sőt sokan az ujjaikat vagy a látásukat is elveszítették a gyakran szerte repülő repeszek miatt.1917-ben például egy hatalmas robbanás rázta meg az egyik kelet londoni gyárat, melynek robaja még az 50 mérföldre lévő Cambridge-ben is hallható volt. A szörnyű balesetben 69 ember azonnal életét vesztette és másik ezer sebesült meg. De a háború folyt és az élet nem állhatott meg, így már vidékrői is érkeztek a nők, hogy a hiányzó munkaerőt valamelyest pótolhassák.

alt

A nők tömeges munkába állása a társadalmi normákat is gyorsan megváltoztatta, immár nem érezték szükségét a férfi társaságnak, ha például étterembe mentek, az utcákon nyíltan cigaerettáztak és festeni kezdték magukat. A ruházatuk is sokkal inkább praktikus lett semmint hagyományos, nadrágot kezdtek hordani de a szoknyák hossza is rövidülni kezdett. Míg a nök a hátországot tartották, szeretett férjeik, testvéreik és barátaik tömegesen vesztették életüket a fronton és az otthon maradott lányok, asszonyok, anyák és feleségek kénytelenek voltak olyan helyiségnevekkel megismerkedni, melyekhez rengeteg vér tapadt, csakúgy mint Ypres, Loos, the Somme...

  1. media.iwm.org.uk

  2. i.dailymail.co.uk

  3. c2.staticflickr.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!