Az I. Világháború 1914-es kitörése egy tökéletesnek induló augusztusi munkaszüneti napot tört derékba. Az aznapi újságok gyorsan elfogytak és mindenki azt találgatta, hogy vajon hogyan tovább, mi lesz most. Családok akik szabadnapjukat a tengerparton töltötték, hirtelen katonákkal teli vonatokon találták magukat, akik a mozgósítást követve sietve igyekeztek a laktanyákba.

alt

Némelyiküket annyira hirtelen érte a behívás, hogy nyári öltözetükben jelentkeztek szolgálatra. Augusztus 4-én, a háborúba lépés napján szinte egész nap nem érkezett újabb hír a kialakult helyzetről, így estére London utcáin már tolongtak az emberek, nagyon szerettek volna egy kicsit tájékozottabbak lenni, mire lehet számítani. Nem sokkal este 11 óra után azután hivatalosan is megérkezett a bejelentés: Nagy Britannia hadban áll!

alt

Az események gyorsan felpörögtek, két nappal később újabb fél millió katona behívásáról döntöttek. Munkásemberek akik eddig füstös, poros gyárakban robotoltak, a behívót szinte örömmel vették, ez ugyanis elsősorban rendszeres élelmet, jó társaságot és friss levegőn való tartózkodást jelentett a számukra. Azonban a felvételre jelentkezők hatalmas száma gyorsan káoszhoz vezetett a katonaság körében, hirtelen a legalapvetőbb felszerelés is hiánycikk lett, néhány század igaziak helyett csak fából készült, imitált fegyverekkel gyakorlatozhatott és hónapok is eltelhettek, mire mindenkinek kerítettek alkalmas egyenruhát. Megfelelő számú katonai vezető sem állt rendelkezésre, így régebbi korok már nyugalmazott katonai vezetőit sorozták újra (volt olyan aki már 40 éve leszerelt) és volt akit szinte a katonai akadémia padsoraiból vezényeltek az egységek élére. Természetesen sem a besorozottaknak, sem feljebbvalóiknak még csak elképzelésük sem lehetett arról, micsoda horror vár rájuk.

alt

Már a Karácsony sem telt nyugalomban, német cirkálók löttek három partmenti városra, megölve 137 embert és megsebesítve 592 másikat. A háború igazi arca azonban 1915-ben lett láthatóvá, a nyugati front ugyanis holtpontra jutott, a katonákat eredménytelen összecsapásokban mészárolták míg az otthonmaradottak kezdték elveszíteni a reményt. A háború egy másik arca is kezdett felfényleni, egyre gyakoribbá vált az üzemanyaghiány, a gyapjú és húshiány. Az utcákon megjelentek a kormány által finanszírozott harcra buzdító plakátok de az országon már érezhető volt a kezdődő reményvesztettség...