Britanniában a puboknak - vagy ahogyan az Edwardi időkben nevezték: public houseoknak - nagyon régre visszavezethető történelmük van. A londoni White Hart pub gyökerei például az 1216-as évekre nyúlnak vissza azt állitva, hogy ez volt a "legrégebbi engedéllyel rendelkező üzlethelyiség Londonban", ahol a város hírhedt zsiványai nedvesitették a szájukat. Az egyik ilyen hírhedt betyár Richard (Dick) Turpin is törzsvendég volt itt, akinek élete később ló lopás miatti kivégzésben végződött. A régi levéltárak nyomán tudjuk, hogy az ivó legelső neve "The Whyte Hart Public House" volt.

alt

A huszadik század elején azonban újra nagy lendületet vett a pubozás a britek körében, talán azért is, mert ez volt az akkori legkönyebben elérhető ’menekülési útvonal’ a gyárakban robotoló férfiak körében, akik esténként itt gyűltek össze, hogy mindenféle megkötés és viselkedési szabály nélkül élvezhessék hasonszőrű barátaik társaságát. Természetesen a nők sem voltak kitiltva ezekből a public housokból, bár ők általában visszavonultak a bár egyik hátsóbb termébe ami mindenképpen mutatja, hogy ezek a helyek mégiscsak a férfiak gyülekező helyei voltak akkoriban. Akkortát Anglia és Wales területén hozzávetőleg 100.000 pub volt található melyek mindegyike a helyi sörfőző mesterek remekműveit csapolta - öszehasonlításképp, manapság ezen a két területen hozzávetőleg 53.000 pub található.

alt

A korban gyakori látvány volt ahogy gyerekek cipeltek haza sört kancsókban, sőt néhány pubban még lépcsőket is szereltek a bárpult elé hogy az apróbb gyerekek könyebben felérjék azokat. A korban a növekvő németellenesség miatt azonban a könnyebb és világosabb kontinentális sörök kevésbé voltak eladhatóak, az igazi brittek inkább a saját helyi főzését itták, ami inkább volt sötét barna és langyos.

alt

Aki szereti a kézműves söröket az talán érdekesnek tartja a következő oldalt ahol minden megtalalható a legjobb kis szériás sörökkel kapcsolatban még az is, hol lehet őket kóstolni London városában: craftbeerlondon.com