Az 1920-as évek Angliájában igen nehéz volt határozott vonalat húzni a ’csupán’ szegények és az igazán nélkülözők közé, hiszen a II. világháború után rengetegen éltek meglehetősen nehéz körülmények között. A társadalom magára maradt, hogy erejét egyesítve apró közösségekbe tömörülve, egymást segítve próbáljon túlélni. Az utca volt ekkoriban az igazi találkozó pont, az öregek a házak előtt ülve figyelték ahogy múltak a napok, vagy gyűjtötték be a környék legfrisebb információit, az utcai árusok minden sarkon más és más portékát árultak, de még a gyerekek is naphosszat az utcán játszottak.

alt

Míg az apák az újonnan nyílt gyárakban robotoltak reggeltől estig és míg az anyák szintén munkával vagy a háztartás véget nem érő kötelezettségeivel voltak elfoglalva, a gyerekek az utcán - ha szerencséjük volt - akár néhány penny zsebpénzt is megkereshettek. Gyakran alkalmazták őket mint kézbesítőket, boltokban takarítókat de gyakran gyűjöttek újságot is a fish and chips (süt hal és sültkrumpli) árusoknak, ugyanis ők akkoriban újságpapírba csomagolták az ételt. Egy penny akkoriban pont elegendő volt sültgesztenyére, mozijegyre vagy egy-egy vándor-vidámparkban a körhintára.

alt

Ezekben a mindenfelé fel-feltűnő vidámparkokban akkoriban sok testi hibás embert is alkalmaztak, elsősorban persze csak mint látványosságot. Szinte minden társulatban megtalálhatóak voltak a szakállas nők, a törpék, a sziámi ikrek de persze egyéb látványosságokkal is készültek, voltak ott kardnyelők, kígyóidomárok és cigány jövendőmondók is.

alt

Természetesen az élet a gyermekek számára nem csupán szórakozásból állt, ők valamennyien iskolába jártak, bár sokszor előfordut, hogy egyik-másikuk a vállalt munkák miatt olyan fáradtan érkezett, hogy a tanárnak kellett őket felébresztenie. Az iskolákban a legszegényebbek ingyen ételt kaptak és az iskolaorvos akit viccesen csak ’Nitty Nora’ néven emlegettek, segített nekik megszabadulni a fertőző élősködőktől, fejtetűktől és az akkoriban mindenkit ellepő bolháktól. Sokszor az egészségügyi személyzetet is meglepte, hogy egyes gyerekek mennyire elhanyagoltak és koszosak voltak, de akkoriban a körülmények sem voltak egyszerűek, különösen télen, amikor a hideg mellett még a nem ritka, napokig tartó folytogató szmog is nehezítette a mindennapokat.