Az 1900-as években a brit középosztály kimagasló komfortját hadseregnyi házi szolga biztosította. Egy földbirtokos például, aki feleségével és két gyermekükkel a város nyugati részén egy 62 szobás házban élt, legalább 36 fős személyzetet kellett tartson, igaz nem egész évben hanem csak a májustól júliusig tartó időszakban amit divatosan csak ‘Londoni Évszaknak' hívtak akkoriban. Sok szolgáló követte azután gazdáit a család többi birtokára is, attól függően a család éppen hol tartózkodott: a vidéki házban, a tengerparti villában vagy a vadászházban.

alt

A lépcső alatt azonban – ahogyan a szolgálók helyiségeit emlegettek – szigorú hierarchia uralkodott, mindenki a főkomornyiknak tartozott engedelmeséggel és ő volt az aki a munkások felvételéről és elbocsátásáról is döntött. Rangban utána közvetlenül a házvezetőnő következett aki a női házi szolgák főnöke volt, egészen a szobalányoktól a kisegítő mosogatólányokig. Az inas rangban valahol félúton állt a ranglistán, ők volt hogy testmagasságuk szerint külön díjazásban is részesültek, mivel az elegáns megjelenés egy-egy kiemeltebb partin igen fontos volt.

alt

A házirend általában írásban le nem fektetett szabályokból állt és a vezető pozíciók megszerzésére csak kihalás útján lehetett szert tenni. Szolgálónak lenni egy-egy módosabb családnál akár élethosszig tartó ‘karriert’ is jelenthetett, bár a fizetés igen szerény volt, eppen csak meglehetett élni belőle. Voltak példák bőven olyan családokra akiknél sűrűn cserélődött a személyzetet, de hogy pontosan mi volt ennek az oka az sokszor rejtve maradt, mivel a kilépett vagy elbocsátott szolgálók is inkább megtartották titkaikat maguknak hiszen egy fecsegő szolgálónak nem sok babér termett.

alt

Voltak azonban olyan családok is akik rendkívül jól bántak alkalmazottaikkal, karácsonyra pl. kuponokat adtak nekik, akik azután azt az áruház erre kijelölt osztályán szolgák számára összeállított csomagokra válthatták be azokat. Ezek a csomagok általaban szöveteket, szoknya és uniformis anyagokat, zsebkendőket és a munkavégzéshez egyébként is szükséges holmit tartalmazták melyekre rendszeresen szükségük is volt.