Britannia 1924-ben rendezte meg a ’The Empire Exhibition'-t azaz a Birodalmi Kiállítást a londoni Wembley stadiumban, mely egy igazán hatásos bevezetővel indult. A megnyitó napja Szent György napjára, azaz árpilis 23-ra esett, arra a napra amikor országszerte a patrónus szentet ünneplik.

alt

A király, V. György egy nagyívü beszédet mondott, melyet az egész ország területén hangosbemondókból sugároztak, sőt mi több egy telegrammot is küldött saját magának, mely körbejárta a földet, minden akkori brit birodalmi országon keresztül továbbítódva 80 másodpercen belül visszaérkezett Londonba. Ez az aktus hatásosan demonstrálta a brit birodalom nagyságát és hatékonyságát azon a kiállításon, amely egyébként is a nemzet önérzetét volt hivatott nagyobbítani.

alt

alt

A Wembley stadiumban képviseltette magát Nigéria, akik sártéglákból kirakták a híres Mughal palotát, de volt itt Hong Kong utca és a kókuszpálmából épített Samoan ház is. Az exotikus pavilonok berendezését egyenesen a gyarmatokról szállították, burmai táncosok, maláj kosárfonók, ghánai takácsok mutatták be tudományukat élőben, de voltak itt nigériai nők akik a rizsfeldolgozás fázisait imitálták sőt még ausztrál birkapásztorok is.

alt

A Mérnökök Palotájában a birodalom technikai vívmányai kaptak helyet, itt mutatták be a korban legmodernebb mozdonyokat, hajómodelleket, tengeri ágyúkat, míg a kanadai pavilonban igazi kuriózummal készültek, hűtőtt kanadai vajból faragták ki a walesi herceg életnagységú szobrát valamint búzából kialakították a kanadai táj egy darabkájának három dimenziós modelljét. Mégis a legnagyobb érdeklődés Mária királynő babaháza övezte, mely egy teljes részletességgel kialakított 1:20 arányú jókora építmény volt.