Britannia tegnap: avagy hogyan is éltek, dolgoztak és játszottak a britek 1900 és 1980 között - 14. rész

Az első világháború utáni béke években az élet újra visszatért a megszokott kerékvágásba és sok helyi önkormányzat nagyszabású ingatlan építkezésekbe fogott. A terv az volt, hogy megszüntessék a nagyobb városokban kialakult nyomornegyedeket, melyeket első sorban a háborús pusztítások hoztak létre. Sok középosztálybeli család várta türelmetlenül, hogy a frissen felhúzott lakótömbök valamelyikében lakáshoz jusson, ugyanis a huszas évek végére országszerte hozzávetőleg 1.5 millió új építésű ingatlan került a piacra. Ennek úgy harmada volt önkormányzati lakás, míg a többi magán befektetők tervei alapján épült.

alt

Ezekben az ingatlanokban már mindben volt áram, vezetékes víz, külön konyha és étkező is. Akkoriban az a vicc járta, hogy a nyomornegyedekből érkezők nem is tudták mire való a kád, így vagy szenet vagy nyulakat tartottak benne. A valóságban azonban tényleg hatalmas ugrás volt ezeknek a jól felszerelt lakásoknak a színvonala a korábbi áldatlan állapotokhoz képest.

alt

Akkoriban egy háromszobás lakás £900 körüli összegbe került és a régi megszokott viktoriánus berendezések is divatját múltakká lettek. Az emberek a falakat már nem borították mintás tapétákkal és a nehéz függönyök helyett is inkább könnyű, pasztellszínű árnyalatokat választottak. A bútorok lakkozatlan tölgyfából készültek egyszerű stílusban de ekkoriban lettek divatosak a beépített szekrények is.

alt

A biztonságos és mindenhol elérhető elektromosság újabbnál újabb háztartási eszközöket vonzott a lakásokba, a magazinok hirtelen tele lettek vízmelegítő, kenyérpirító és elektromos tűzhely reklámokkal de 1928 körül már megjelentek az első hűtőgépek is. Ezek az újítások gyarsan feleslegessé tették a nagyszámú kiszolgáló személyzetet, a régi tradicionális inas munkák kezdtek ugyanis eltünedezni.

  1. photo 1: www.london24.com

  2. photo 2: www.findmypast.co.uk

  3. photo 3: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!