Az első világháború okozta külső felfordulás az angol házak és lakások berendezésein vajmi kevéssé érződött, ott ugyanaz az edwardi korból származó zsúfoltság volt a jellemző mint a háború előtt. Ennek ellenére azért meglehetősen barátságos terek voltak ezek, a hazatérő katonáknak az ismerősség érzését biztosították.

alt

A nappalikban mind ott álltak a méretes, mély karosszekek, a kis asztalkákon a keretekbe foglalt családi fotók sorakoztak és szinte minden lakásban megtalálhatóak voltak a nálunk csak kukoricalevélnek hívott zöld növények, ugyanis ezek voltak szinte az egyetlenek amik túlélték a fűtéssel járó gázokat és füstöt.

Télvíz idején a konyha volt a lakás legmelegebb helyisége, itt állt a dézsa melyet alulról fűtöttek, hogy a vizet kellően felmelegítse a heti egyszeri, hétfői tisztálkodáshoz. A gyerekek általában a konyhában étkeztek, de nagyobb családi étkezések a nappaliban zajlottak, már ha volt olyan. Sokszor öt vagy még több gyermek is volt a családban akik általában egy háztartásban éltek a nagyszülőkkel is, míg a nagynénik, nagybácsik és unokatestvérek a közelben laktak.

alt

A hálószobák általában az épület felső szintjén voltak és fűtés híján télen meglehetősen hidegek. Szokás volt hogy a családtagok az alsó szinten lévő kandalló előtt öltötték fel hálóruháikat, majd a lépcsőn gyorsan felszaladva azonnal a takaró alá bújtak, melyet melegvizes palackokkal melegítettek elő. Csak a legelőkelőbb házakban volt kiépítve a központi fűtés de a felső szinten ott is csak akkor használták, ha valaki beteg volt és hosszasan ágyba kényszerült.

alt

Az újabb házak a történelemben először voltak ellátva folyóvízzel, amely természetesen nagyban megkönnyítette az életet. Ekkoriban tartotta még magát az a nézet is, miszerint a cigaretta és szivar füst fertőtlenítő hatású. Ebben az időben a nők és férfiak legtöbbsége dohányzott így egyébként is nehéz lett volna ettől a nehéz szagtól megszabadulni.