1899 végén a Brit Birodalom mint a világ ura lépett be az új évszázadba, de a változás szele akkor már a levegőben lengedezett. Már maga az átlépés sem ment zavartalanul, az ország két részre szakad, nem tudták ugyanis eldönteni, hogy pontosan melyik nap is számít már a 20. századnak - amikor 1899 véget ér és új év kezdődik, vagy amikor az 1900-as év ér éget. Utóbbi megoldásnak több követője akadt, így végül birodalom szerte az új évszázadot köszöntő ünnepséget 1900. december 31-én éjfélkor tartották. Sokan otthon ünnepeltek, vagy a hagyományok szerint közeli templomokban, kápolnákban, de Londonban a Szent Péter Székesegyháznál például az izgatottság tapintható volt.

alt

A nemzet boldogan és nagy reményekkel lépett át az új évbe de a felhőtlen öröm rövid életűnek bizonyult, 1900. január 22-én ugyanis elhunyt a nemzet hőn szeretett uralkodója, Viktória királynő. 84 évesen távozott, 64 évnyi kormányzással a háta mögött, ami akkoriban a birodalom leghosszabb uralkodását jelentette. Az országot mélyen lesújtotta a halálhír, ilyen őszinte és hosszan tartó gyászt még nem jegyeztek fel az ország történelmében sőt a temetésen minden korabeli európai királyi család is képviseltette magát.

alt

Hogy a britek új évszázada a királynő halálával kezdődött, sokakban felvetette a gondolatot, hogy talán nem csak egy évszázad de egy korszak is lezárulni látszott. Mint nemzet sok mindenre lehettek büszkék a Viktoriánus kor hozományai közül, de talán a legfontosabb számukra az a tény volt, hogy ekkor vált a birodalom világhatalommá, ekkor kezdték el alkalmazni a modern városrendezést és építették ki a csatorna rendszert is, mely hatalmas minőségi változást hozott a britek mindennapjaiba, sőt a vasúti rendszer is ekkoriban épült ki mely beláthatatlan távlatokat nyitott az emberek és az ipar előtt egyaránt.

A jövő azonban hírtelen zavarossá vált, riasztó képek sejlettek fel az opálos ködben...