Sokan elfelejtik, hogy amellett, hogy valaki egy ország uralkodója, tulajdonképpen ugyanolyan hétköznapi ember a magánéletében mint bárki más, furcsa, idegesítő vagy megmosolyogtató szokásokkal...nézzünk is meg ezek közül egy párat.

risefeed.com

Viktória királynő (1819-1901)
Az uralkodó imádott kártyázni, jól is játszott, nyereményeit viszont azonnal követelte. Mivel mást nem fogadott el, mint frissen vert pénzérméket fizetségül, ezért a Buckingham Palotában mindig rendelkezésre állt nagyobb mennyiségű aprópénz frissen vert érmékből.
Az uralkodó szívesen utazgatott is - legalábbis míg szeretett férje Albert élt - és ilyenkor nem felejtette el magával vinni az aprócska márványból faragott kis kezecskéket, amelyeket imádott gyermekei kezeiről mintáztak. Furcsa mód Albert "kedves kis füléről" is csináltatott egy hasonló faragványt, amit szintén haláláig magánál hordott.  

Viktória királynő // edition.cnn.com

VII. Edward király (1841-1910)
Viktória királynő legidősebb fia nagyon szeretett égő házakat nézegetni, de olyannyira, hogy rendelt magának egy korabeli tűzoltó egyenruhát is, hogy beöltözve, amikor senki sem ismeri meg, élőben is megnézhesse a tűzesetet.
Megszállott tekéző is volt, még a Sadringham kastélyba is építtetett magának egy pályát. Emellett azonban telente a hógolyó-csatákat is nagyon szerette, a norfolki kastélyba érkező vendégeknek sokszor kellett kiállniuk a család, azaz a király és a gyerekek hógolyó sortüzét mielőtt a kastélyba léphettek.

VII. Edward király // britannica.com

V. György király (1865-1936)
A királyt leginkább két dolog érdekelte a világból, a vadászat és a bélyeggyűjtés, így idősebb korára már igen komoly értéket képviselő bélyeggyűjteményre tett szert. A bélyegek most II. Erzsébet királynő tulajdonában vannak, 325 albumba rendezve a világ egyik legértékesebb gyűjteményének számít.

V. György király // althistory.fandom.com

Mária királyné, V. György király felesége (1867 - 1953)
Először is róla azt érdemes tudni, hogy magyar felmenőkkel rendelkezett, azaz ő volt az a szál a történelemben, ahol a magyar vérvonal bekerült a mai Windsor házba. Erről bővebben ezen a linken olvashatsz: Magyar vérvonal a brit királyi házban - A Rhédey család. A fáma úgy tartja, hogyha valahová vendégségbe volt hivatalos és ott valami megtetszett neki, akkor nem volt rest azt elkérni a házigazdától, gondolván a rangja miatt úgysem utasítják majd vissza kérését és ez leginkább így is volt.
Kevesen tudják, de házassága előtt családjának nem ment valami fényesen, adósságaik miatt Máriának és a szüleinek egy ideig más országban kellett meghúznia magát ahol jobban ment a spórolás.

Mária királyné // en.wikipedia.org

VI. György király (1895-1952)
Érdekes módon a király szerette ha a filvetítő gép visszafelé forog amikor otthon filmet nézett ugyanis némely mozdulatot visszafelé levetítve meglehetősen viccesnek talált. Ő volt az első uralkodó, aki autóversenyt nézett, mégpedig 1950-ben a silverstoni nagydíjat, de mert nagyon zajosnak találta az egészet, többé nem ment.
Volt egy nőies hobbija is, remekül hímzett, még a feleségének is készített kézzel hímzett széktakarót.

VI. György király // dkfindout.com

VIII. Edward király (1894-1972)
Edward világéletében imádta a különböző akcentusokat, meg is tanult belőlük néhányat, amivel uralkodó édesapját a végletekig bosszanthatta. Meglehetősen muzikális volt, de a hangszerválasztása szintén meglehetősen idegesítő volt, leginkább bendzsón, ukulelén és skótdudán szeretett játszani.

VIII. Edward király // thesun.co.uk

Az Anyakirályné (1900-2002)
II. Erzsébet édesanyjáról van szó, akit szintén Erzsébetnek hívtak és akiről a fáma azt tartja, hogy sohasem volt egy túlzottan gyakorlatias ember. Meglepő képességei azonban neki is voltak, ugyanis állítólag kiváló műlegyes horgász volt, könnyedén horogra akasztott és utána partra húzott akár egy 10 kilós halat is, amikor például a skóciai Caithness kastély közelében hódolt szenvedélyének.
Emellett kiválóan játszott az apró, térd közé szorítható dobokon, valamint billiárdozni is meglehetősen jól tudott. Kevéssé ismert azonban az a képessége, hogy az alkoholt is igen jól bírta, minden héten megivott ugyanis 70 egységnyi alkoholt, azaz hozzávetőleg 1,5 liter gint.

Az Anyakirályné // royal.uk

Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje (1921-    )
Az egész családtól eltérően, őt a lovas versenyek kevésbé érdeklik, amit szeret az a cricket, a pálya mellett pedig egy speciális, rádióval ellátott sapkát szeret viselni amin keresztül folyamatosan kapja a híreket a pályától, akkor is ha éppen másfelé figyel. Élete során rendkívül sok vicces történet szereplője volt, egy alkalommal pl. olyan farmernadrágban jelent meg, amin még rajta lógott az árcédula.
Az évek során rászokott, hogy a reggeliző asztalnál ő maga készítse el frissen sült kolbászát, habár ezt a királynő nehezményezi mivel ilyenkor az egész Buckingham plaotában kolbász szag terjeng.

Fülöp herceg // inews.co.uk

II. Erzsébet királynő (1926-    )
Azt jól tudjuk, hogy a királynő imádja négylábú kedvenceit, corgi fajtájú kutyáit, de emellett szivesen galambászik is. 250 madár van a tulajdonában, mind akkurátusan gyűrűzve a monogrammjával, de még ez sem volt elég, hogy 2005-ben megvédje őket egy karvaly támadásától amikor éppen a Franciországi St. Malo városkából reptették őket. Szabadidejében szívesen fejt keresztrejtvényeket és nagyon szereti a Beatles Yellow Submarine című filmjét amit már számtalanszor látott.

II. Erzsébet királynő // newidea.com.au

Károly herceg (1948-   )
Gyermekkorában állítólag ugyanúgy gyűjtötte ő is a gabonapelyhes dobozokban található kis műanyag játékokat mint minden más kisgyermek és szinte követelte a Buckingham palota személyzetét, hogy nyissa ki a következő dobozt akkor is, ha az előzőből még ki sem fogyott a gabonapahely.
Gyűjtőszenvedélye akkor feneklett meg, amikor Diana megjelent a színen és minden kis színes figurának mennie kellett.

Charles herceg // hellomagazine.com

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota