Londonban ma ma már több tízezer magyar él és dolgozik. A turistákkal együtt tízmilliós lélekszámú nagyvárosban az elmúlt évszázadok alatt számos magyar egyházi és történelmi személy, valamint híresség megfordult már, ha követitek a postokat többet is megtudhattok majd róluk.

Az egyik legújabb magyar emlék a Varga Imre által készített Bartók Béla szobor, amelyet London South Kensington kerületében állítottak fel újra 2011-ben, nem messze a Sydney Place 7. számú háztól, ahol 1922 és 1938 között a híres magyar zeneszerző londoni tartózkodásai során lakott és ahol ma a homlokzaton elhelyezett tábla őrzi emlékét.

!cap//Bartók szobor South Kensingtonban //!Bartók szobor

A kétméteres bronz szobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a Bartók angliai népszerűsítéséért sokat dolgozó angol-walesi komponista, Peter Warlock (1894-1930) nevét viselő társaság. A szobrot 2009 áprilisában területrendezés és útépítés miatt a South Kensington-i önkormányzat elmozdította és a munkálatok idejére raktárba helyezte.


  1. fotó: Christopher Clark ↩︎