Az uralkodócsaládok tragédiája: vérzékenység

Az uralkodócsaládok tragédiája: vérzékenység

A brit uralkodók évszázados történelmét számos sorscsapás és tragédia árnyékolja be, azonban ezek között találhatunk olyat is, melynek pusztítása elkerülhető, de legalábbis mérsékelhető lett volna. Ez a rendszeresen visszajáró rémség pedig nem más mint a hemofília betegség, azaz a vérzékenység.

A közhiedelemmel ellentétben a vérzékeny betegekre nem a felszíni sérülés jelenti a legnagyobb kockázatot, hanem inkább azok a szövődmények melyekkel a belső vérzések járnak.

Leggyakoribbak a térd, könyök, boka, csípő, csukló és vállízületek bevérzései, súlyos fokú hemofíliás betegeknél azonban ezeket még sérüléseknek sem kell megelőzni, spontán is kialakulhatnak. Az évtizedeken át tartó ismételt ízületi bevérzések hatására régen a betegek idővel súlyos fokú mozgáskorlátozottá váltak, lerokkantak, amennyiben hosszabb kort sikerült megérniük.

A vérzékenység oka, hogy a beteg szervezetéből részben vagy egészben hiányzik egy olyan fehérje véralvadási faktor, amely szükséges ahhoz, hogy a véralvadás folyamata megfelelő módon menjen végbe. A nők általában csak hordozói a hibás génnek, tovább örökítői a betegségnek, amely elsősorban a férfiaknál jelenik meg.

Ha szemügyre vesszük a brit uralkodó családfáját, akkor látható, hogy a betegség úgynevezett spontán mutációval is megjelenhet egy családban. A spontán mutáció azt jelenti, hogy egy családtagnál úgy jelenik meg a betegség - jelen esetben ez valószínűleg Viktória királynő maga lehetett -, hogy a családban annak előtte az nem fordult elő, Viktória királynő felmenői között ugyanis nem volt ismert a hemofíliás.

Viktória királynő és családja  / DR ERNST BECKER (1826-88), Public domain, via Wikimedia Commons

Ma már ugyan nem nevezhető megszokottnak hogy házasságok családon belül, vérrokonok között köttetnek, de régebben hosszú évszázadokon át ez jellemző volt az uralkodó dinasztiákban. Megesett hogy unokatestvérek egymásnak fogadtak örök hűséget (mint például Viktória és férje Albert) és vállaltak közös gyermekeket, ettől remélve hatalmuk és birodalmuk megerősítését.

Ilyenkor azonban elég, ha egyetlenegy apró hiba csúszik a gépezetbe egy genetikai eredetű betegség formájában, amely aztán az egész família életét megkeserítheti generációkon át. Mint ahogy a vérzékenység is tette Viktória királynő és leszármazottai esetében.

A vérzékenységben szenvedő Viktória királynő gyermekei számos európai uralkodói családba vitték át a betegséget: a brit királynő nyolc gyermeke ugyanis az uralkodói szokásoknak megfelelően beházasodtak az európai királyi családokba, így az angolon kívül a spanyol, a német és az orosz uralkodóházakban is megjelent ez a rendkívül súlyos kórkép.

A brit királyi család első súlyos vérzékeny leszármazottja Viktória királynő 1853-ban született nyolcadik gyermeke, Leopold herceg volt, érdekes módon azonban az ő gyermekei közül egyetlen egy sem örökölte a rendellenességet. Leopold Aliz nevű lányának családjában azonban ismét felütötte a fejét a betegség, fia, Rupert Viscount Trematon hemofíliával született és 20 éves korában halt meg agyvérzés következtében.

Viktória királynő és családja / Caldesi and Montecchi (fl.1857-67), Public domain, via Wikimedia Commons

Viktória királynő lányai, Beatrix és Aliz klinikai értelemben egészségesek voltak, ám ők is hordozták magukban a rendellenességet. Aliz hercegnő később hozzáment a nem vérzékeny IV. Lajos hesseni nagyherceghez, akitől hét közös gyermekük született. Közülük Frederick 3 éves korában meghalt, két lányuk, Irén és Alexandra pedig továbbvitték a betegséget. Irén Poroszország hercegéhez ment feleségül, akitől két vérzékeny fia született: Valdemár és Henrik.

A hemofília Alexandra hercegnő révén került az orosz cári családba, aki 1894-ben ment hozzá II. Miklós orosz cárhoz, közös gyermekeik közül fiuk, Alekszej cárevics súlyos vérzékenységgel született, amelyet sokáig titkolni akart a család a trónutódlás miatt. Mint ismert, a hírhedt orosz szerzetes Raszputyin az ifjú Alekszej meggyógyításának ígéretével férkőzött a cári család bizalmába.

Viktória királynő legfiatalabb gyermeke Beatrix királyi hercegnő 1885-ben ment hozzá Battenberg hercegéhez, összesen négy gyermekük született, akik közül két fiú vérzékeny lett, egyetlen lányuk, Viktória Eugénia pedig hordozója volt a rendellenességnek: férjétől, XIII. Alfonz spanyol királytól két vérzékeny fia született.

Egy hemofíliás férfitól született lánygyermek szinte biztosan hordozó is – ezért is merült fel korábban az az elmélet, amely szerint Viktória királynő igazi apja valójában nem a kenti herceg volt, hanem egy ismeretlen hemofíliás férfi,
hiszen korábban nem volt ismert a királyi család kórtörténetében a betegség. Azonban ez az Andrew Wilson történész által felállított érvrendszer, amely egyben megkérdőjelezi a Windsor-ház legitimitását is, a mai napig nem nyert bizonyosságot.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more