Ha a Buckingham Palota előtt szolgálatot teljesítő őrségre gondolunk, szinte biztos hogy az első dolog ami velük kapcsolatban beugrik az a hatalmas fekete kucsma amit a fejükön viselnek.

alt

Szolgálatukat tekintve az őrség legfontosabb dolga, hogy a palotát megvédje mindenféle támadástól vagy illegális behatolástól, de persze nem elhanyagolható a szerepük a különböző ünnepi felvonulásokon és a ma már ikonikussá vált mindennapos őrségváltás esetében sem. Mindegyikük kezében egy SA80-as gépkarabélyt is láthatunk, mely fegyverek valószínűleg töltve is vannak, bár ezzel kapcsolatban a hadsereg sem megerősíteni sem cáfolni nem fogja az információkat.

alt

A fejükön viselt hatalmas kucsma eredete a 17. századra nyúlik vissza és annak ellenére, hogy számos pletyka felmerült már velük kapcsolatban, ezek a fejfedők valóban eredeti medvebőrből készülnek. Az alapanyag a szaporulat kézbentartása céljából kilőtt kanadai fekete medvéktől származik, évente átlagosan 100 nyersbőrt vesz át a brit hadsereg.

alt

Különböző szervezetek korábban már számos alkalommal felszólaltak ezen gyakorlat ellen, sőt az állatvédők nevében Stella McCartney állítólag ajánlatot is tett egy kinézetre nagyon hasonló műszőrme kucsma bevezetésére, de természetesen a tradíció lényegesen többet nyom a latban mint bárminemű tiltakozás. A hadsereg képviseletében azt is elmondták, hogy eddig egyetlen más alternatíva sem tudta minőségben felvenni a versenyt a medveszőrrel, az ugyanis meglehetősen könnyű és a vizet is rendkívül jól taszítja.

alt

Idén januárban kiderült, hogy a kucsmák alapanyag ára az utóbbi 7 évben 500%-kal emelkedett, de úgy tűnik ezen a tradíción még a világgazdaság nyomása sem tud kifogni.

A csatolt filmen a Buckingham Palota előtti őrségváltást nézhetitek meg teljes hosszában.