A brit uralkodók koránázásáról általánosságban írtam az előző részben, most azonban vegyük szemügyre, hogy hogyan is zajlanak az események  a nagy napon, pontos sorrendben.

Ha szívesen kezdenéd az olvasást az első résznél de esetleg lemaradtál róla, akkor ezen a linken megtalálod a bejegyzést: Az brit uralkodók koronázása (1. rész)

Viktória királynő koronázása  / ommons.wikimedia.org/

Angol földön a legelső ceremoniális koronázást úgy hozzávetőleg 1200 éve tartották de magának az eseménynek a koreográfiája a mai napig sem sokat változott. Úgy tartják számon magát a koronázást, mint a legrégebb óta változatlan formában fennmaradt királysághoz köthető ceremóniát.

A fennmaradt emlékek alapján a legelső koronázáson az angol-szász király Edgar vett részt 973-ban, akinek komoly ünnepi keretek között Bath-ban került a fejére a korona. A legutolsó koronázásra pedig még talán emlékszünk is, II. Erzsébet királynő nagyszabású ceremóniája a londoni Westminster Abbey-ben történt, egészen pontosan 1953. június 2-án.

II. Erzsébet koronázása  / commons.wikimedia.org/

A pontos koreográfia először is az elfogadással kezdődik, ami annyit tesz, hogy a Canterbury érsek (aki egyébként az egész koronázást vezényli) bemutatja az uralkodót a jelenlévőknek, akik a "God save the Queen/King!" kiáltással fejezik ki támogatásukat.

Ezután az uralkodó esküt tesz, hogy fogadalmához hűen, igazságosan és irgalommal  fog uralkodni népe felett, megtartja az evangéliumot és az egyház előírásait.

Canterbury érsek - Justin Welby (2020) /  nationaldailyng.com

Ha esküjét elmondta, akkor felkenik szentelt olajjal, ami az egész ceremónia legünnepélyesebb része, mégis a meghívottaknak és vendégeknek háttal történik. Az uralkodó átül a Koronázószékbe, melyet 1308 óta minden egyes koronázásnál használtak. A szék fölé egy arany színű baldachint tart négy nemes majd a Canterbury érsek felkeni az uralkodót, miközben a kórus a Zadok the Priest című zeneművet énekli, mely 973 óta minden koronázáskor felcsendül.

A felavatás alatt az uralkodóra rásegítik a arany színű Koronázó-palástot és megkap egy pár vallási jellegű tárgyat, például egy gyűrűt, egy kardot, az országalmát és a jogart is.

Ezután a Canterbury érsek felhelyezi az uralkodó fejére a St. Edward koronát, amikoris felhangzanak a fanfárok és a gyülekezet újra azt kiáltja "God save the Queen/King!" miközben a saját fejükre felteszik a fejékeiket és kalapjaikat. A gyülekezet előkelő tagjai eközben mind hódolatukat fejezik ki az uralkodónak, letérdelnek előtte és hűséget ígérnek neki.

Ha királyt koronáznak, akkor a férfi ceremónia után a felesége koronázására is sor kerül, míg ha királynő kapja a koronát, akkor férje nem részesül ebben a kegyben.

Ezután az uralkodó elfogadja az úrvacsorát (azaz az ostyát és a misebort), majd az arany színű Koronázó-palástot a lila színű Állami-palástra cseréli valamint a koronázáshoz használatos korona (St Edward korona) helyett a Birodalmi koronát  (Imperial State Crown) segítik rá, majd a nemzeti himnusz alatt az uralkodó kisétál a Westminster Abbey épületéből.

A kronázás után, a Buckingham Palota erkélyén / doyouremember.com

A sorozat további részei:
A brit uralkodók koronázása (1. rész)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota