Az Egyesült Királyság meglehetősen kivételezett helyzetben van, ugyanis itt élénken él a monarchia tisztelete és számos évszázados tradíció mai napság is a mindennapok részét képezi.

II. Erzsébet királynő  / britannica.com

Az utolsó uralkodó koronázásra 1953. június 2-án került sor, pedig ekkor Őfelsége II. Erzsébet királynő már 1952. február 6-a óta Britannia trónján ült. Hogy hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a trónutódlás és a koronázás időben nem függ össze, amit a híres mondással tudnánk talán a legjobban érzékeltetni: "Meghalt a király, éljen a király!" Ez esetünkben annyit tesz, hogy amint egy uralkodó meghal, a következő másodpercben már jogos utódját illeti a trón és koronázás nélkül is teljes jogon eljárhat, mint legitim uralkodó.

II. Erzsébet királynő koronázása  / vancouversun.com

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen nagyszabású ceremoniális eseményt a legapróbb részletekig elő kell készíteni, meg kell tervezni, a meghívottakat értesíteni kell, a biztonsági intézkedéseket meg kell tenni, tehát meglehetősen sok a dolog míg valóban valaki fejére korona kerül.

A legnagyobb látványosság természetesen mindig az, amikor az uralkodó teljes királyi vagy királynői díszében, az évszázados koronázási ékszerekkel felékesítve látható, ilyenkor az ember egészen úgy érezheti, mintha egy kis időutazáson venne részt. Annál is inkább, mivel a jelenleg is használt koronázási ékszerek évszázados múltra tekintenek vissza, számos uralkodó tartotta kézben vagy viselte őket a híres Westminster Abbey épületében.

Westminster Abbey / traveloka.com

Már a korai időktől kezdve a mindenkori uralkodók rendszeresen részt vettek nyilvános eseményeken, egyrészt hogy kihangsúlyozzák fenséges státuszukat, valamint azért, hogy láthatóvá és felismerhetővé tegyék magukat alattvalóik szemében. Ilyenkor természetesen előkerült az elengedhetetlen korona (crown) és királyi palást (robe) valamint az arany és ezüst étkészletek is, melyekből a lakoma számos fogását fogyasztották. Az évszázadok alatt összegyűlt és tovább örökített királyi jelképek, az 1100-as évekre már szinte kötelező elemei lettek egy-egy koronázásnak.

eater.com

Idővel Anglia királyai két koronával is rendelkezni kezdtek, az egyik a mindennapos használatra rendszeresített volt, a másik viszont komolyabb szakrális értékkel bírt, csak koronázásoknál használták.

A korona mellet azonban más tárgyak is jelezték a királyi hatalmat, ide tartozott a jogar (sceptre) ami a birodalom és a királyi előjogok feletti uralmat szimbolizálja, egy díszes pálca (rod) ami az alattvalók védelmezésének felelősségét jelöli, egy díszes kard amely a katonai erőt jelképezi, egy országalma tetején kereszttel ami egyrészt Jézus uralkodását a világ felett, másrészt az uralkodót, mint a hit védelmezőjét jelképezi.

az Országalma  / rct.uk

Az 1060-as évek környékén Edward király a Westminster Abbey szerzeteseire bízta királyi jelképeket és megkérte őket arra, hogy nagyon vigyázzanak rájuk, mert óhaja szerint ezeket kell majd minden jövőbeni angol uralkodó koronázásakor használni. 1161-ben Edward királyt szentté avatták, így az általa hátrahagyott királyi koronázási jelképek mind szent emlékek lettek.

Edward király (uralkodott: 1042-1066) / commons.wikimedia.org

Évszázadokon keresztül, egészen 1649-ig a koronázási jelképek a Westminster Abbey-ben biztonságban voltak, ám a mindennapos használatra szánt korona sokszor volt úton és alkalmanként nem került vissza az Abbey-be, hanem a Tower of London falai között őrizték. Az 1642-ben kitört angol polgárháború kilenc éven keresztül zajlott és amikor 1649-ben kivégezték az uralkodót I. Károlyt, akkor a köztársaságpártiak első intézkedései között volt a királyi jelképek megsemmisítése. Az arany és ezüst tárgyakat a Tower-ben található pénzverdében beolvasztották, belőlük pénzérméket vertek, míg a drágaköveket mind eladták, nagy részük nyomtalanul eltűnt a történelem útvesztőiben.

I. Károly király / rmg.co.uk

1660-ban azután visszaállt az ország rendje, a köztársaság megbukott és külföldi száműzetéséből visszahívták a meggyilkolt I. Károly uralkodó fiát és II. Károly néven megkoronázták. A nagy pompával megrendezett ünnepségre elkészítették a korabeli királyi jelképek másolatait, kisebb módosításokkal.

II. Károly király  / rmg.co.uk

Jelenleg a St Edward korona csak koronázásokkor kerül elő, míg az Imperial State Crown (azaz a Birodalmi állami korona) rendszeresebb használatban van, például a koronázási ceremónia második felében, az évenkénti parlamenti megnyitókon valamint minden más olyan eseményen ahol az uralkodó teljes díszben jelenik meg.

St Edward korona / rct.uk
Imperial State Crown / pinterest.cl

Ma a Tower of London a hivatalos őrzője a királyi ékszereknek, melyek szabadon megtekinthetőek a Jewel House-ban.

A sorozat további részei:
A brit uralkodók koronázása (2. rész)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota