Az a "csodálatos" angol konyha...
![Az a "csodálatos" angol konyha...](/content/images/size/w1200/2020/02/b20.jpeg)
Ha az ember brit földön jár, akkor jobb ha tisztában van vele, ez az ország nem feltétlen a kulináris élvezetek mekkája. Persze lehet jókat enni, csak nem feltétlen egy autentikus angol étteremben, ugyanis ilyesmi nem is igen létezik.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b1.jpg)
Ami különlegesen angol az a "pub food", azaz minden egyszerű fogás amit egy pubban igen ízletesen el tudnak készíteni, de azért ez sem igen mutat túl a fish&chips-hamburger-full english breakfast Bermuda háromszögön.
A legendárium úgy tartja, hogy a szegényes helyi választék kialakulásában szerepe lehetett a városok robbanásszerű növekedésének az ipari forradalmat követően, amikor az áruk eljuttatása a végfelhasználókhoz még kevésbé volt megoldva és a városi népeknek szükségszerűen gyorsan meg kellet tanulniuk konzervekből és gyökérzöldségekből ötletelni.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b2.jpg)
Az alapanyagok túlfőzése megóvta őket bizonyos fertőzésektől így mire megjelent a hűtőgép és a veszélyt töredékére lehetett volna csökkenteni, addigra a pépes állag már régen a tökéletességet jelentette.
Van azonban néhány esszenciálisan angol étel, nézzük is meg melyek azok.
Black pudding
Aki még nem találkozott ezzel az étellel annak a pudding része igen félrevezető lehet. Ez ugyanis nem egy klasszikus értelemben vett pudding, hanem gyakorlatilag egy véres hurkára hasonlító étel. Összetevőit tekintve van benne hagyma, disznózsír, zabpehely és disznó vér.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b3.jpg)
Cornish pasty
Ez az étel Wales nyugati csücskéből származik, összetételét tekintve van benne marhahús, krumpli, hagyma, karórépa vagy fehér répa. Egy régi helyi mondás szerint az ördög nagyon vigyáz hogy a Tamar folyó Devon megye felöli oldalán maradjon, különben nagy az esélye hogy felkockázzák és egy pasty-ban végzi. Viszont a tengerészek jobb ha nem visznek magukkal a tengerre ilyen ételt, ugyanis rossz szerencsét hozhat. A helyi ón bányászok olyan pasty-t szerettek vinni magukkal munkába, aminek az egyik vége hússal, a másik pedig gyümölccsel volt töltve, így majdnem úgy érezhették, hogy két fogást fogyasztottak ebédre.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b4.jpeg)
Jellied eels
Ez egy igazán furcsa étel, valahogy úgy fordíthatnánk le, hogy "zselés angolna darabkák". Eredetileg az angolnákat a Temzében fogták, amiket azután fűszerekkel és ecettel felfőztek majd a saját zseléjében tálaltak. Köretként törött krumplit, zöldborsót vagy egy gyenge petrezselyem szószt ajánlanak. Ez az étel nem örvend osztatlan népszerűségnek, de Kelet-Londonban még mindig létezik 5-6 hely ahol megtalálhatjuk a zselés angolnákat.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b5.jpg)
Sandwich
Ennek a ma éppen reneszánszát élő ételnek a történetét talán már többen is hallottátok. Vissza kell utazzunk az 1700-as évekbe, egészen pontosan John Montagu úrhoz, aki nem mellékesen Sandwich negyedik grófja volt. A nemes ember megrögzött kártyás volt, így a személyzettől két szelet kenyér közé kérte az ételét, hogy evés közben is tiszta kézzel tudja a kártyákat forgatni.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b6.jpg)
Fish & Chips
Rántott halat már az 1800-as évektől lehetett vásárolni az országban, Londonban azonban csak 1860-ban nyílt az első bolt. A halszelet elsősorban tőkehal filé (angolul haddock, hake vagy cod), de elkészítési módjában tájegységenként van némi eltérés. Az ország déli részén növényi olajban sütik, míg északon inkább a marhahús sütése után visszamaradt zsírban. Az 1980-as években előszeretettel csomagolták az adagokat újságpapírba, míg rá nem jöttek, hogy a nyomtatáshoz használt ólom beleivódik az ételbe valamint a festék cián tartalma is igen magas. Londonban rengeteg fish&chips shop van, de csak egy tucat olyan ami valóban kiérdemli az elismerést.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b8.jpg)
Stilton sajt
A Stilton sajt az 1800-as évekből származik, Stilton városkában értékesítették azt először az úton járóknak, de valójában nem innen származik, gyártási helye ugyanis Melton Mowbray. Az országban csak hat sajtkészítő műhelynek van engedélye a gyártásra, helyileg mind Nottinghamshire-ben, Derbyshire-ben vagy Leicestershire-ben. A kék erek a sajtban valójában nemes kék penészgombák, melyet speciális rozsdamentes szúrókákkal juttatnak az érő sajtba.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b9.jpg)
Marmite
Ez egy rendkívül ellentmondásos pirítósra kenhető "anyag", valaki vagy imádja, vagy ki nem állhatja. Az 1900-as évek elején egy német vegyész jött rá, hogy a sörgyártás után visszamaradt élesztő melléktermékből húsmentes, kenyérre kenhető anyagot állíthatnak elő. 1912-re kiderült, hogy B-vitamin tartalma igen magas, így meglódult a karrierje.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b10.jpg)
Cadbury csokoládé
A Cadbury céget 1824-ben alapította John Cadbury Birmingham-ben, először csak mint fűszeres indult, majd később kakaó feldolgozó lett belőle. Nagyon munkásbarát gyár volt, abban az időben ugyan ritkaságszámba ment, de ők bevezették a szabadság fogalmát, szombatonként csak fél napot dolgoztak, valamint nemzeti ünnepnapokon a gyár zárva tartott. Rengeteg féle-fajta csokoládét árulnak, de azt kevesen tudják, hogy a cég 1969-ben beolvadt a Schweppes cégbe.
![](https://idegenvezetes-london.hu/content/images/2020/07/b11.jpg)
Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
cover: Lain De Macias on Pexels