Az 1666-os londoni tűzvész ma is látható nyomai

Az 1666-os londoni tűzvész ma is látható nyomai

Korábban már írtam egy hosszabb bejegyzést az 1666-os London városát elpusztító tűzvész pár napos történetéről, amit ide kattintva elolvashattok.

Most azonban a tűzvész olyan következményeivel ismertetlek meg benneteket, amelyekkel a mai napig találkozhattok London utcáit járva, ha tudjátok hogy hol és mit kell nézni.

Fire Insurance plaque by Richard Croft, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

A történet ott kezdődik, hogy az 1666-os londoni nagy tüzet követően kezdtek el a mai értelemben vett biztosító társaságok formálódni, elsősorban akkoriban még azért, hogy azoknak nyújthassanak anyagi segítséget, akiknek ingatlanjaik a tűzben megrongálódtak, avagy porig égtek.

A háztulajdonosok csakúgy mint ma is, biztosítási díjat fizettek, amiért cserébe egy fémből készült plakettet is kaptak, amit házuk homlokzatán kellett hogy elhelyezznek. Erre azért volt szükség, mert akkoriban nem létezett még szervezett tűzoltóság, ezeket az életmentő feladatokat általában kisebb független egységek látták el, akik egy-egy biztosítótársaság megbízásait teljesítették.

Fire insurance plaque by Bill Harrison, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Ha egy ház lángra kapott Londonban, akkor előfordult, hogy több kisebb tűzoltó egységet is riasztottak, azonban ha nem a megfelelő plakett  volt a ház homlokzatára kitűzve, azaz a ház biztosítása egyik tűzoltó társaság biztosítójához sem tartozott, volt hogy hagyták a házat leégni.

A plaketteket csak tűzjel (firemark) néven emlegették akkoriban és néhányuk a mai napig is látható bizonyos régi épületek falain.

Richard Croft / Fire plaque

Az addig szívtelennek tűnő tűzoltási gyakorlaton azután 1833-ban változtatott tíz olyan biztosító társaság, melyek a többiekkel összefogva megalapították a London Fire Engine Establishment nevű céget, vezetőjének pedig azt a James Braidwood-ot választották, aki 1824-ben már egyszer megszervezte a városi tűzoltóságot a skóciai Edinburgh városában. Szerencsétlenségére Braidwood 1861-ben Londonban hunyt el, amikor a London Bridge állomás melletti Tooley Street-en egy lángoló ház oltása közben hiba csúszott a műveletbe. Nem akármilyen tűzesetvolt ez, a város történelmében úgy jegyezték fel, mint az 1666-as tűz utáni 200 év legnagyobb londoni tűzvészét.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more