Aki Angliában jár, annak szinte kötelező legalább egyszer egy igazi helyi pubot is meglátogatnia. Ez a semmihez sem hasonlítható intézmény a maga nemében egyedülálló a világon, ugyanis a legtöbbször egyszerre ivóhely, étterem és társasági helyszín is, de mégsem a szó klasszikus értelmében.

goathousebrewing.com

Angliában a legelső pub a Londonhoz közeli St. Albans-ben nyitott 795-ben, amit azután többek között kakasviadalok helyszíneként is használtak, innen a neve: Ye Olde Fighting Cocks (azaz Az Öreg Harci Kakasok Pub). Mai formája az 1200-as évekből származik. Ezen a linken tehettek az ivóban egy virtuális sétát: www.yeoldefightingcocks.co.uk/about

Anglia legkisebb pubja Suffolk megyében, Bury St. Edmunds városban található, a neve The Nutshell (azaz A Dióhéj), ami nem véletlen, mérete ugyanis mindössze 4,6 x 2,3 méter, még a Guinness féle rekordok könyvébe is bekerült.

The Nutshell / merchantloanadvance.co.uk

A mai is népszerű pub cégérek használata a római korig nyúlik vissza , amikor is szokásban volt minden szakma művelőjének díszes terrakotta táblákkal felhívni magukra a figyelmet. A középkorig a pubokban elsősorban helyben főzött sört árultak, ennek a minőségét pedig az úgy nevezett "ale-conner" ellenőrizte. Az ellenőrzés módszere a következő volt: az ellenőr felöltötte a bőrből készült bricseszét (azaz nadrágját) és amíg iszogatta a felszolgált italát, addig a bőr nadrágjában a padra kiöntött sörben üldögélt. Mikor végzett, megvizsgálta hogy a nadrág anyaga mennyire lett ragacsos, ugyanis a ragacsosság a sör alkoholtartalmára utalt.

középkori bricsesz / pinterest.com

Angliában a leggyakoribb pub nevek a The Red Lion (azaz A Vörös Oroszlán) és a The Crown (azaz A Korona), nagyjából egyformán elosztva.

A Vörös Oroszlán
Az első vörös oroszlán Lancester hercegének John de Gaunt-nak a jelképeként jelent meg, aki egyben III. Edward király (1312-1377) fia is volt, valamint az oroszlánt később I. James király (Skóciában VI. James, 1566-1625) is használta, aki viszont mint a skót ágaskodó vörös oroszlánt próbálta bevezetni azt a köztudatba.

wall.alphacoders.com

Rose and Crown (Rózsa és Korona)
A vörös oroszlán mellett azt mutatta, hogy a skót uralkodó mellett (crown) a bent iszogatók ugyanúgy hívei az angol (rose) uralkodónak is.

allears.net

White Lion (Fehér Oroszlán)
A fehér oroszlán IV. Edward (1442-1483) király címerében szerepel.

White Hart (Fehér Szarvasbika)
II. Richard király (1367-1400) kötelezővé tette, hogy London városában minden pub az ő jelvényét, azaz a fehér szarvasbikát tegye a cégérre.

White Horse (Fehér Ló)
A Hanover uralkodói család címerállata volt.

pinterest.fr

Marquis of Granby (Granby márkija)
A jóindulatú 18. századi katonai vezetőről John Mannersről, Granby márkijáról kapta a nevét, aki alkalmanként az öreg katonáknak munkát szerzett a pub-üzletágban.

telegraph.co.uk

Bear (Medve)
Az elnevezés azokra a medvékre utal, akik részt vettek a medveharcban, azaz egy fogságban tartott és sokszor megkötözött medvére kutyákat uszítottak és az emberek e harc nézésében lelték örömüket.

commons.wikimedia.org

Nag's Head
Azokat a pubokat nevezték így, ahol a középkorban hátaslovat lehetett bérelni.

timeout.com

A pubok között azonban vannak olyanok is amiket kísértetek látogatnak, ezekről a következő bejegyzésemben tudhatsz meg többet: https://idegenvezetes-london.hu/kisertet-jarta-pubok-londonban-2/

Van azonban Londonban egy igazán különleges pub, erről nézzetek inkább egy rövid videót The Churchill Arms (119 Kensington Church Street, W8 7LN)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota