A középkorban Angliában a legtöbb esküvöt júniusban kötötték, mivel a hagyomány szerint az évi fürdést májusban végezték el és júniusban még egészen jó illatúak voltak. Viszont az év többi részében az esetleges kellemetlen szagok elfedéséért a menyasszonyok nagy csokor illatos virágot tartottak kezükben a ceremónián, ez lett a későbbi menyasszonyi csokor szokása.

alt

A ritka alkalmak idején, amikor a Angliában teljes fürdőt vett a család, az első, tiszta vízben való mosdás joga a ház urát illette meg. Utána ugyanabban a vízben a fiai következtek, őket követte a ház többi férfitagja, majd a végén a nök, nagyobbacska gyerekek, utolsónak maradva a csecsemők. Idõközben a víz olyan piszkos lett, hogy egy aprócska gyerek akár el is tűnhetett benne...
Innen eredhet az angol mondás: “Don’t throw the baby out with the bathwater!” azaz “Ne öntsd ki a fürdõvizzel a gyermeket is!”.

alt

A korabeli angol házaknak náddal fedett teteje volt, alatta a padlástér gyakorlatilag hiányzott, mert nem volt kideszkázva. Nyári időben a meleg háztetõn szívesen sütkéreztek az állatok, macskák, kisebb kutyák, patkányok, bogarak... Esős idõben azonban a nád igen csúszóssá tud válni, így az állatok is gyakran lepotyogtak róla, vagy átcsúsztak a nádkötegek között. Innen eredhet a mondás “It’s raining cats and dogs.” azaz “Úgy esik, hogy macskák és kutyák potyognak az égböl.”

alt

Mivel a szobák felett padlás híján csak a nédfedeles háztetö volt, különösen a hálószobában volt szükséges kitalálni valamit hogy az ágy ne teljen meg gyorsan bogarakkal és a tetőről lehulló más törmelékekkel, így jelent meg a baldachinos ágy, azaz a rudakon kifeszitett lepedö az ágy felett.

A tehetősebb házak gazdái szerették a padlót kölapokbó kirakni, azonban ez esõs idöben vagy télen meglehetősen síkossá tudott válni. Ezt elkerülendő kicsépelt szalmával (thresh) hintették fel, hogy járni tudjanak rajta, valamint hogy a ház egy kicsit melegebb legyen. Idövel azután annyi szalma összegyült a padlón, hogy ajtónyitáskor az egyszerüen kicsúszott rajta. Ekkor kitalálták, hogy egy fadarabot szögelnek az ajtó bejáróba, így jelent meg a küszöb, azaz angolul “threshold”.

alt

A korabeli emberek disznóhúshoz ritkán jutottak, ám ha ez mégis megtörtént, olyankor igen különlegesnek érezték magukat. Ha ekkor ráadásul még vendég is járt náluk, akkor tüntetöen lelógatták a sonkát a gerendáról. Akkoriban tehetősnek számitott az a férfi, aki “could bring home the bacon” azaz “sonkát tudott hazahozni”. Azonban ilyen alkalmakkor csak keveset vágtak a sonkából, azt szétosztották a vendégek között és elégedetten “chewed the fat” azaz rágcsálták a zsiros darabokat az asztalnál.

alt

Vendégség esetén a kenyérosztásnak is megvolt a sajátos szabálya, ugyanis a hagyomány szerint mindig a dolgozók kapták a kenyér átsültebb alját, a család többi tagja a kenyér besejét míg a vendégek - megtiszteltetésképpen - a kenyér felsõ kérgét azaz az “upper crust”-ot.

Ahogy Anglia népessége a 19. századra rohamosan megnövekedett, idővel beteltek a teplomokertekben kialakított temetők, így a már régen elhantoltak csontjait összeszedték és az úgynevezett “bone house”-ba, azaz a “csontok házába” vitték. Az így felszabadult sírhelyeket azután újból fel tudták használni.
Amikor ezeket a réges régi koporsókat megnyitották, elég sokuk falán karcolásokat vettek észre és rájöttek, hogy azokban élve temethettek el embereket. Ekkor gondolták ki azt, hogy temetéskor rákötözznek egy zsinórt a halott kezére, azt kivezetik egészen a sir tetejéig, ahol a végére egy csengettyüt erősítenek. Kijelöltek egy személyt, akinek a feladata az volt, hogy éjszaka mikor minden csendes, a temetőt járja és figyelje az esetleges csengettyűszót. Így jelent meg az éjjeli temetői õrjárat, a “graveyard shift” ami ma már az éjszakai müszakot jelöli az angol slangben.