Angliában sok furcsasággal találkozhatunk, született is már néhány bejegyzés ebben a témában korábban, amikből szemezgettem is néhányat:
Anglia mindig is egy igen furcsa hely volt... // Elképesztő törvények Angliából - melyek egy része ma is érvényes!

Ma azonban egy igen izgalmas és nem kevésbé nyaktörő sporteseményről hoztam hírt, ami nem más mint az évente megrendezésre kerülő Cooper-hegyi sajtgurítás Cheltenham és Gloucester városok közelében, Anglia nyugati részén.

A verseny lényege dióhéjban, hogy férfiak, nők és gyerekek rohannak le egy domboldalon egy-egy sajtot kergetve, eközben sokan hatalmasakat esnek. Aki azonban elsőként leérkezik, megnyeri a felajánlott dupla Gloucester-sajtot.

alt

A versenygés a legendárium szerint egészen a középkorig tekint vissza, idejét tekintve pontosan Húsvét utáni 7. vasárnap rendezik azt meg, ami szoros kapcsolatban van a tradicionális sajtkészítés időszakával.

alt

A kerek formára préselt sajtok átlagos súlya úgy 3.5 kg, a helgyoldalban lefelé gurítva őket azonban komoly, akár 110 km/órás sebességre is szert tehetnek. Amint a sajtok elindultak lefelé, a versenyzők futva követik őket, a nehezen járható 90 méter hosszú füves talajon. Ennek általában esés a következménye, és az hogy a versenyzők kisebb-nagyon sérülésekkel távoznak a sajtkergetés végén. Ennek okán a hivatalos versenyeket leállították 2010-ben, de a szabályozás ellenére illegálisan is megrendezik az eseményt a helyiek.

alt

alt

alt

Ezen a linken mindent megtudhattok a 2019-es eseményről amelyet idén május 27-én tartanak, a futam pontban déli 12 órakor indul:
Cooper’s Hill Cheese Rolling 2019