Azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy a brit királyi család tagjai szigorú etikett szabályok között élik nem mindennapi életüket, de arra azért kevesebben gondolnak, hogy bizonyos szabályok a maganéletre is vonatkoznak, nem csak a nyilvános megjelenésre.

Most nézzünk is meg belőlük egy csokorra valót.

alt

A britek általában a "mum" és "dad" szavakat használják ha szüleikre utalnak, ám a királyi családban szigorúan a teljes forma, azaz a "mummy" és "daddy" az elfogadott.

alt

Ha beszélgetés közben esetleg valamit nem hallanak jól, akkor csak a „sorry” visszakérdezést használhatják, mivel a széles körben elterjedt „pardon” túlontül franciásan hangzik...

A családtagok úgy gondolják, hogy meglehetősen esetlenül hangzik, ha a mellékhelyiségre mint „bathroom” hivatkoznak, sokkal szívesebben használják a „loo” vagy „lavatory” kifejezéseket.

Ha a család összegyűlik a Buckingham vagy a Kensington Palotában, akkor azt valószínűleg a „sitting room”-ban vagy a „drawing room”-ban teszik, az épületben számukra nem létezik „living room”. Ott sem a „couch”-ra ülnek, hanem sokkal inkább a „sofa”-ra.

alt

A királyi családban nincsenek becenevek, azaz II. Elizabeth helyett senki sem szólítja az uralkodót „Lizzy”-nek és Kate Middleton helyett is a Catherine formát használják. Sokan talán nem is tudják, de a frissen nősült Harry neve sem Harry, hanem Henry.

alt

Étkezés után, a desszert sem „dessert”, sokkal inkább „pudding”, ugyanis náluk ez az összefoglaló neve mindenféle evés után fogyasztandó édességnek. Ha repetát fogyasztanának, akkor nem egy másik adagot (portion) kérnek, hanem egy „second helping”-et.

A hölgyek sem „perfume”-öt keresgélnek maguknak, hanem inkább egy új „scent”-et amit szívesen megszagolgatnának.

A gyerekekre is vonatkozik néhány furcsa szabály, többek között az, hogy a fiúgyermekek télen-nyáron térd fölé érő nadrágban járnak, a hosszú nadrág inkább csak idősebb fiúknál és felnőtteknél szokványos.

alt

A királyi család nőtagjai hivatalos megjelenéseik alkalmával csak természetes hatású körmökkel jelenhetnek meg, azaz vagy csak igen halvány rózsaszín vagy színtelen lakkot használhatnak. Őfelsége kedvenc színe immár évtizedek óta az Essie márkájú ’Ballet Slipper’ árnyalat.

alt

A család nőtagjainak egyik leglátványosabb szokása, hogy amikor csak lehet kalapot öltenek, azonban erre a viseletre is szigorú szabályok vonatkoznak. A kalapot csak naplementéig hordhatják, ezután azonban szükséges azt egy tiarára cserélni. Napközben sem hordhat azonban mindenki kalapot, azt csak a házzasságban élő hölgyek választhatják.

A hölgyeknek a ruházatukra is nagy figyelemmel kell lenniük, tiltott például a merészen kivágott mellrész. Diana hercegnő azonban időnként megszegte ezt a szabályt és merészebben dekoltált ruhát viselt amelyet azonban autóba ki és beszállásnál mindig a magánál tartott kis kézitáskával takart el.

alt

A nőknek azonban a lábukból sem szabad túl sokat mutassanak, így kötelezően harisnyanadrágot kell hordjanak minden körülmények között.

A királyi család bizonyos tagjai biztonsági okoból nem utazhatnak mind együtt azonos repülőgépen, még akkor sem ha egy irányba tartanak. Ez elsősorban az uralkodóra és a trónörökösökre vonatkozik, azaz jelen esetben a királynő, fia Charles, az ő fia William és unokája George nem tartózkodhat azonos repülőgépen.

alt

Az utolsónak említett szabály talán furcsának hangzik, de a királyi család tagjai nem keverhetik politikát az uralkodással, azaz pl. nem szavazhatnak, politikai kérdésekben nem nyilváníthatnak véleményt és semmilyen politikai tisztséget sem vállalhatnak.

Ahogyan azt a lenti kisfilmen is láthatjuk, megszegte a protokoll szigorú szabályait David Johnston kanadai kormányzó, amikor hozzáért II. Erzsébet brit királynőhöz, az etikett szerint ugyanis tilos megérinteni az uralkodót: