A Balmoral kastély Skóciában, Aberdeenshire megyében, a Dee folyó mentén, a Royal Deeside néven ismert területen áll. A birtokot Viktória királynő (uralkodása: 1837-1901) és házastársa Albert herceg privát használatra vásárolta, és mindmáig ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája.

hellomagazine.com

Bár a kastélyt a királyi család gyakran látogatja, évente áprilistól júliusig (amikor nem tartózkodnak ott) a nagyközönség is megtekintheti. Minden évben sok-sok vendéget hívnak meg ide, valamint a mindenkori miniszterelnöknek évente egy hétvégét kötelezően el kell töltenie itt szeptemberben. A hivatalos fogadások mellett több bált is rendeznek Balmoralban; a leghíresebbiken a kastély személyzete és a birtokon dolgozók is részt vesznek, azaz szinte kötetlenül szórakozhatnak Őfelsége társaságában.

nestjewelry.com

A kastélybeli életről és az ott zajló eseményekről azonban keveset tudunk, mivel a sajtót ide nem engedik be, lévén a kastély teljességgel magánterület és a kevés olyan helyszínek egyike ahol a királyi család végre hétköznapi életet élhet.

images.stv.tv
standard.co.uk
neitshade5.files.wordpress.com

A birtok története egészen régi időkbe nyúlik vissza, az eredeti udvarházat Sir William Drummond építette otthonául 1390-ben, habár a birtok korábban II. Róbert skót király tulajdonában volt, akinek egy vadászháza is volt a környéken. Az évszázadok során azonban sokszor gazdát cserélt a terület, királyi lakhelyként pedig csak 1848-ban kezdődött a története, mikor a házat kikapcsolódás okán kibérelte Viktória királynő és Albert herceg. A királynő  úgy jellemezte, mint amely „kicsi de bájos, minden a szabadság és a béke levegőjét árasztja és ez az embert arra készteti, hogy megfeledkezzen a világról és annak bajairól.”

peopledotcom.files.wordpress.com

A királyi pár nagyon elégedett volt a hellyel, így 1852-ben alig több mint £30 000-ért megvették a birtokot. A herceg azonnal tervezgetni kezdte a meglévő 15. századi kastély bővítését, valamint egy új, nagyobb, a királyi családhoz illő kastély építését. A Balmoral-kastély alapkövét Viktória királynő helyezte el 1853. szeptember 28-án mely a bejárat nyugati falának közelében található, a lábazatban. Az alapkő letétele előtt a királynő aláírt egy dátummal ellátott pergament, amelyet a birodalom forgalomban lévő fémpénzeinek egy példányával együtt palackba zártak és a palackot az alapkő helye alá készített üregbe tették.

Victoria királynő a Balmoral kastély előtt / pbs.twimg.com

Ma a délnyugati szárnyban találhatók a közvetlenül a lakókhoz és a vendégekhez kötődő helyiségek, míg az északkeleti szárny egyfajta szolgálati épület szerepét tölti be. Viktóriáék nagy figyelmet fordítottak a személyzetre, részükre például kölcsönkönyvtárat is létre hoztak. Az 1850-es években sok növényt, többek között egzotikus fenyőfákat telepítettek a kastély köré.

Üvegház a Balmoral kastályban / 3.bp.blogspot.com

Mikor Albert meghalt, Viktória a birtokon belül több emléket is állított néhai férjének, köztük egy obeliszket, valamint egy szobrot is. Férje halála után egyre több – gyakran évi négy hónapot is kitevő – időt töltött a kastélyban, elsősorban kora nyáron és ősszel.

pbs.twimg.com

Akárcsak a Sandringham House, a Balmoral kastály is a brit királyi család magántulajdona és nem része az állami tulajdonú brit koronabirtoknak. Az épületek utódlása akkor vált kérdésessé, mikor VIII. Edward király 1936-ban az elvált amerikai szerelmét választva lemondott a trónról. A birtokokat Edward apjától V. Györgytől örökölte és lemondásakor nem mentek át automatikusan öccse, VI. György tulajdonába, az új királynak a két kastélyt meg kellett vásárolni Edwardtól, így aztán azok továbbra is a család magántulajdonában maradhattak.

VIII. Edward és felesége Wallis Simpson / biography.com

A Balmoral birtok a Cairngorms Nemzeti Parkban fekszik, már területe elérte a 20 000 hektárt. A királyi család nagyjából 50 állandó és 50–100 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat a kastély és az állatok körül, a birtokon ugyanis működik egy házasítatlan maláta whiskyt előállító lepárlóüzem, itt állítják elő a Royal Lochnagar Single Malt márkanevű italt. Emellett jelenleg is működő gazdaság, nyírfajdos lápok, erdőgazdaság, megművelt szántóföldek, szarvascsordák, felföldi marhák és pónik tartoznak hozzá.

Cairngorms Nemzeti Park / cdn.cnn.com

A királyi rezidenciától nem messze található településen rendezik meg minden évben szeptemberben a Braemari Felföldi Játékokat (Braemar Gathering). Úgy tartják, hogy a Felföldi Játékok hagyománya egészen a Krisztus előtti időkig nyúlik vissza és jellegzetesen kelta eredetű erőpróbák sora. A hasonló rendezvények sorából kiemelkedik a Braemar Gyűlés fontossága – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a brit királyi pár is rendszeres vendége a programoknak. A táncosok és dudások versengése a maga jogán is fő attrakció, aminek a gyönyörű skót táj nyújt felejthetetlen hátteret.

Braemar Gathering / i.ytimg.com
Braemar Gathering / www.eveningexpress.co.uk

1987 óta a kastély képe szerepel a Royal Bank of Scotland által kibocsátott 100 fontos bankjegy hátoldalán.

keepsakesantiques.co.uk

A kastély honlapja ahol a belépőjegyekről és látogatási időpontokról is tájékozódhattok: www.balmoralcastle.com

Ha további brit királyi kastélyok is érdekelnek, akkor többet is megtalálsz ezen a linken, egy korábbi bejegyzésben: A legfontosabb brit királyi rezidenciák

Így fogadták őfelségét Skóciában 2019-ben:

Ez pedig egy 4 részes sorozat első epizódja a kastályról, a többi részt megtaláljátok a YouTube-on:

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota