Királyi kripta a Windsor kastélyban

Királyi kripta a Windsor kastélyban

Őfelsége II. Erzsébet királynő temetése 2022. szeptember 19-én minden idők legnézettebb televíziós közvetítése volt. Nem is csoda, hiszen rengetegen szerették és tisztelték őt, valamint a történelem során elsőként szinte 24 órás közvetítést láthattunk a 10 napos gyászidőszak minden percéről.

Kielégítve a többség kíváncsiságát, kicsit beleshettünk a királyi család életébe ezekben a nehéz napokban, valamint a szakértő kommentátorok által rengeteg érdekességet is megtudhattunk az évszázados hagyományokról.

Az egyik legtöbbeket foglalkoztató rejtély azonban az, ami a kamerák elől végül rejtve maradt, azaz hogy mi is történt Őfelsége koporsójával miután a Windsor kastélyban található Szent György kápolna altemplomába süllyesztették.

Windsor, Szent György-kápolna / Windsor Castle, St George's Chapel by Len Williams, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Valójában már maga a temetkezés helye sem volt feltétlen olyan egyértelmű, ugyanis más opció is felmerülhetett volna a Szent György kápolna helyett. Például mindjárt a londoni Westminster Abbey ahol Őfelsége búcsúztatóját is tartották, ugyanis az apátság maga eredetileg is királyi temetkezési helyként épült és jelenleg 30 királyi személy, azaz egykori uralkodó és hozzátartozója van az apátságban eltemetve.

Igaz ugyan, hogy a legutolsó temetés itt 1760 november 11-én történt, mégpedig II. György királyt helyezték itt örök nyugalomra, így valójában nem volt nagy esélye, hogy pont II. Erzsébet esetében fogják ezt a szokást újra feleleveníteni.

Már csak azért sem, mert Őfelsége közeli családja, azaz édesapja VI. György király, édesanya Erzsébet az Anyakirályné, húga Margaret hercegnő hamvai és a királynő 2021-ben elhunyt hitvese Fülöp herceg is mind a Windsor kastély területén található Szent György kápolnában nyugszanak.  

Érdekesség, hogy maga Viktória királynő és férje Albert herceg is Windsorban alusszák örök álmuk, azonban nem a kápolnában, hanem a kastélyhoz tartozó Frogmore House nevű vidéki jellegű ház közelében, egy mauzóleumban.

Királyi mauzóleum, Frogmore, Windsor / WyrdLight.com, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Na de térjünk vissza Őfelsége temetéséhez és a kápolna alatta található Királyi kriptához (Royal Vault). Ha esetleg elmulasztottátok volna a közvetítés azon néhány percét, amikor a koporsót lassan leeresztették a királyi sírkamrába, akkor itt most megnézhetitek:

A windsori Szent György kápolna még a középkorban épült, de a királyi temetkezési hely kialakítására III. György király adott parancsot. Az építkezés 6 évig tartott, 1804 és 1810 között és a király eredetileg népes családjának szánta a sírboltot, ugyanis feleségével Charlotte királynéval összesen 15 gyermekük született, akik közül 13-an megélték a felnőtt kort.

Sajnálatos módon III. György király egy örökletes betegség következtében 1811-re teljesen megőrült és helyette az ország vezetését fia, a későbbi IV. György vette át, mint régens (innen származik Londonban a Regent Street vagy a Regent's Park elnevezés is), míg a király 1820-ban elhunyt. Hűséges felesége Charlotte 1818-ban távozott az élők sorából, így mind a ketten a kápolna alatt kialakított királyi sírboltba kerültek, igaz a legelső koporsó itt a királyi pár legkisebb gyermeke, a 7 éves Amelia hercegnő koporsója volt 1810-ben.

A királyi kriptában a temetkezés nem földbe ásva történik, hanem a kripta közepén álló kő emelvényen és a falak mentén kialakított kő polcokon van lehetőség elhelyezni a királyi koporsókat.  

Royal Vault (Királyi sírbolt) / Unknown arist, unsigned, drawing from the 19th. century, Public domain, via Wikimedia Commons

Jelenleg 24 királyi személy - tehát uralkodók és családtagjaik - nyugszanak a Szent György kápolna alatt:

 • Amelia hercegnő, III. György lánya (1810)
 • Augusta hercegnő, III. György testvére (1813)
 • III. György koraszülött fia (1817)
 • Charlotte hercegnő, IV. György lánya (1817)
 • Charlotte királyné, III. György felesége (1818)
 • Edward herceg, Victoria királynő édesapja (1820)
 • III. György király (1820)
 • Alfred herceg, III. György fia (1782, ide került 1820)
 • Octavius herceg, III. György fia (1783, ide került 1820)
 • Elizabeth hercegnő, IV. Vilmos lánya (1821)
 • Frederick herceg, III. György fia (1827)
 • IV. György király (1830)
 • Ernest Augustus herceg koraszülött kislánya, III. György unokája (1818)
 • IV. Vilmos király (1837)
 • Sophia hercegnő, III. György lánya (1840)
 • Adelaide királyné, IV. Vilmos felesége (1849)
 • Frederick herceg, Victoria királynő unokája (1876)
 • V. György király (1878)
 • Victoria hercegnő, V. György unokája (1881)
 • Mary Adelaide hercegnő, V. György feleségének, Teck Máriának édesanyja (1897)
 • Francis herceg, V. György feleségének, Teck Máriának édesapja (1900)
 • Frederika hercegnő, V. György lánya (1926
 • Adolphus herceg, Mária királynőnek, azaz Teck Máriának a nagypapája (1850, ide került 1930)
 • Augusta hercegnő, Mária királynőnek, azaz Teck Máriának a nagymamája (1889, ide került 1930)

A megjelölt személyek, azaz Mary Adelaide hercegnő, Francis herceg és Teck Mária nekünk magyaroknak különösen fontosak, a kapcsolatnak itt tudtok utána olvasni: https://idegenvezetes-london.hu/magyar-vervonal-a-brit-kiralyi-hazban-a-rhedey-csalad-2/

A neveket átolvasva meglehet, hogy felmerül a kérdés, hogy ha a királyi kriptában nincsenek, akkor hol van Őfelsége II. Erzsébet családja eltemetve.

Nos, ők is itt vannak mind a windsori Szent György kápolna alatt, csak egy külön helyiségben, elszeparálva az évszázados családtagoktól. Az ő családi sírboltjuk - a VI. György emlékkápolna - egy kis folyósón keresztül elérhető a Royal Vault-ból és ez az a hely ahová Őfelsége néhai férjének koporsóját is átszállították a királynő temetése után, hogy halálukban együtt nyugodhassanak.

Egészen eddig a napig Fülöp herceg koporsója a fenti képen látható középső kő emelvényen nyugodott.

 • VI. György király (1952, ide került 1969)
 • Erzsébet királyné, az Anyakirályné (2002)
 • Margaret hercegnő (2002 - hamvak)
 • Fülöp herceg (2021)
 • II. Erzsébet királynő (2022)
Őfelsége II Erzsébet és férje Fülöp herceg, 1947 / Harry Sagers / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Az a kérdés is felmerült, hogy miért volt szükséges Őfelségét ólommal bélelt koporsóba temetni, ami meglehetősen nagy és nehéz is. Nos ha végig olvastátok a fentieket akkor minden bizonnyal ez is kiderült.

Egyrészt a hivatalos gyászidőszak ideje és amíg a koporsó a ravatalon megtekinthető, az 10 nap a hagyományok szerint, amit egy hétköznapi koporsóval természetesen lehetetlen kivitelezni. Másrészt a királyi család temetése nem földbe történik, tehát mindenképpen olyan koporsóra van szükség, amely akár évszázadokig is az érintetlenség látszatát kelti.

Sajnos vagy sem, a windsori királysírok a nagyközönség számára nem látogathatóak, de én azt hiszem nem is olyan nagy baj ez, hiszen ezek az emberek egész életüket a nyilvánosság előtt kell hogy éljék, így legalább holtunkban háborítatlanul tudnak a legszűkebb család közelségében pihenni.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by John Nail on Pexels

Read more