A viktoriánus kisállattemető Londonban

A viktoriánus kisállattemető Londonban

Londonban minden van, ezt már számtalanszor említettem, sőt sok esetben olyasmi is, amire mi nem is gondolnánk. Pontosan így van ez a viktoriánus időkből ránk maradt kisállattemetővel is a város közepén, azaz egészen pontosan a Hyde Park egyik szegletében.

by Albrecht Fietz from Pixabay 

A mindennapokban könnyedén elsétálhatunk az aprócska, ám annál érdekesebb temető mellett, ahová 1881 és 1903 között nagyjából 300 kis kedvenc került, hogy itt aludja örök álmát, ugyanis a sírkert maga zárt és csak bizonyos alkalmakkor látogatható.

Nekem azonban volt szerencsém egy alkalommal a The Royal Parks, azaz a királyi parkok felügyeletének szervezésében részt vennem egy sétán, ahol töméntelen képet készítettem, most pedig elmesélem, hogy mit is láttam.

by Idegenvezetés London

Maga a kisállattemető 1881-ben egy véletlen folytán alakult azzá amivé 22 éves fennálása alatt vált, ugyanis első beköltözője egy máltai selyemkutya Cherry volt, akinek szerető gazdái Mr és Mrs J. Lewis Barned gyermekei voltak. Mivel a család a Hyde Park közelében lakott, a kiskutya rengeteg sétát tett a parkban, gazdái pedig szoros barátságot kötöttek Mr Winbridge parkőrrel, aki a kiskutya halála után megengedte a családnak, hogy a park egyik eldugott szegletében, a saját szolgálati lakásának a Victoria Lodge-nak hátsó kertjében elhantolja szeretett kisállatát.

by Idegenvezetés London

Ez a legelső sír a mai napig megtalálható a számtalan aprócska síremlék között, rajta a felirat: “Poor Cherry. Died April 28. 1881” azaz “Szegény Cherry 1881. április 28-án meghalt”.

Amikor azután Louisa Fairbrother színésznő Yorkshire terrier fajtájú kiskutyája szerencsétlenül egy lovaskocsi kereke alatt végezte, maga Cambrige hercege (a színésznő férje) is igénybe vette a hyde park-i lehetőséget és ők maguk is ide temettették el hűséges kis társukat. A kiskutya sírkövén dátum nélkül csak ennyi szerepel “Poor Prince” (azaz “Szegény Prince”).

by Idegenvezetés London
by Idegenvezetés London

Ezzel azután be is indult a lavina, egyre több tehetős londoni helyezte itt végső nyugalomra kis kedvencét és az aprócska kertben egyre másra szaporodni kezdtek az aprócska síremlékek. Ide került többek között a Hyde Park rendőrségének kötelékében szolgáló Topper a foxterrier, akinek halálában valószínűleg közre játszhatott féktelen étvágya is, így idősebb korára már komoly túlsúllyal küzdött.

Az egyszerű kis temetési szertertásokat Mr Winbridge parkőr vezette, az állatkák egyszerú vászon zsákokban kerültek a földbe, de az esetek nagy többségében a kisállatok gazdái nem voltak jelen, ugyanis sokuknak túl fájdalmas lett volna vágignézni a végső búcsút.

by Idegenvezetés London

Azonban ne gondoljuk, hogy csakis kutyákat temettek ide, ugyanis a feljegyzések szerint találhatunk itt síremléket macskáknak, majmoknak és madaraknak ajánlva is.

Ha ti is szeretnétek bepillantani ebbe a különleges hangulatú kis temetőbe, érdemes ezen az oldalon oldalon figyelgetni a tervezett Hyde Park sétákat, időnként egyik-másik séta végén beengedik a látogatókat néhány fotó erejéig.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Idegenvezetés London